Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Συμπληρώματα διατροφής. Ωφελούν τελικά;

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη «Συμπληρώματα». Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την σωστή διατροφή και την πραγματική τροφή. Αρχικά θα πρέπει να δεις αν τρως σωστά και επαρκή ποσότητα και κυρίως αν ξεκουράζεσαι αρκετά έτσι ώστε να αναρρώνεις όπως πρέπει από την προπόνηση.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η προπόνηση καταπονεί το σώμα μας και είναι στην ουσία μια διαδικασία φθοράς. Είναι κατά την διάρκεια της ξεκούρασης που το σώμα μας προσπαθεί να προσαρμοστεί στο ερέθισμα που του έδωσε η επίπονη διαδικασία της προπόνησης και έτσι χτίζετε δυνατότερο ώστε να αντεπεξέλθει στο μέλλον.
Άρα η ώρα της ξεκούρασης είναι σημαντικότερη από αυτήν της προπόνησης και αυτό πολλοί ασκούμενοι το παραβλέπουν.
Το σώμα μας «μιλάει» και πρέπει να το ακούμε.
Αν αισθάνεσαι να μην έχεις ενέργεια τότε ένα από τα παρακάτω πιθανόν να συμβαίνει:
1) δεν τρως καλά
2) δεν κοιμάσαι η δεν ξεκουράζεσαι καλά (πρέπει να κοιμάσαι τουλάχιστον 8 με 9 ώρες)
3) Η προπόνηση σου είναι παρά πολλή και δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις.
Πριν λοιπόν καταφύγεις σε οποιοδήποτε αμφιβόλου ποιότητος σκεύασμα ξεκαθάρισε αν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω.Αν είσαι ερασιτέχνης αθλητής, κοιμάσαι και τρως καλά και πάλι αισθάνεσαι κουρασμένος σημαίνει ότι απλώς πρέπει να ελαττώσεις την προπόνηση σου. Παν μέτρο άριστον. Η πρόοδος μας είναι σαν το φυτό πρέπει να το φροντίζεις για να μεγαλώσει πιο γρήγορα αλλά δεν μπορείς να επιταχύνεις την ανάπτυξη του τραβώντας το γιατί θα το ξεριζώσεις.
Επίσης πρέπει να γνωρίζεις ότι τα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής είναι κακής ποιότητος και δεν είναι ελεγμένα από κανένα επίσημο οργανισμό όποτε στην ουσία δεν ξέρεις ακριβώς τι είναι αυτό που «ρίχνεις» στο σώμα σου και άρα δεν ξέρεις τι επιπτώσεις θα έχει μακροχρόνια. Είναι ουσίες που έχουν παραχθεί σε χημικά εργαστήρια.
Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγονται γενικότερα από τους ερασιτέχνες αθλητές που στόχο έχουν την υγειά και την άσκηση.
Οι επαγγελματίες αθλητές από την άλλη μεριά είναι υποχρεωμένοι να αντεπεξέλθουν σε συγκεκριμένες υποχρεώσεις και συνήθως παρακολουθούνται από ειδικούς που τους καθοδηγούν στο τι συμπληρώματα χρειάζονται. Ακόμα όμως και σε αυτήν την περίπτωση κανένα συμπλήρωμα δεν είναι πανάκια. Απλώς θα προσφέρει μια μικρή βοήθεια στην ανάρρωση και στην σχετικά πιο γρήγορη επίτευξη του στόχου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου