Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Είναι δυνατόν να αυξήσει κάποιος την δύναμη της γροθιάς του με ασκήσεις ή είναι μια κατά βάση φυσική ικανότητα;

Ναι. Είναι δυνατόν να αυξηθεί η δύναμη της γροθιάς με ασκήσεις. Ας δούμε όμως την εικόνα λίγο πιο γενικά.Είναι δεδομένο ότι πολλοί αθλητές γεννιούνται με μια έμφυτη ικανότητα να έχουν πολύ δυνατή γροθιά, υπάρχουν όμως σίγουρα άλλοι που αποκτούν αυτήν την δυνατότητα μετά από πολύ δουλεία.
Οι βασικοί παράγοντες που παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην δύναμη του χτυπήματος είναι οι ακόλουθες:

Τεχνική ικανότητα
Ισορροπία
Χρόνος (timing)
Απόσταση
Ακρίβεια
Ταχύτητα
Δύναμη
Τεχνική
Για να ρίξεις μια δυνατή γροθιά πρέπει να ξέρεις τεχνικά πως να το κανείς. Είτε είσαι αθλητής της πυγμαχίας είτε κάνεις Μουαι Ται είτε καράτε είτε οποιοδήποτε άλλο μαχητικό άθλημα η πολεμική τέχνη πρέπει να είσαι εξοικειωμένος με την τεχνική και να γνωρίζεις τον τρόπο να χρησιμοποιείς όλο σου το σώμα σαν μια ενότητα για να παράγεις αποτελεσματική ισχύ πίσω από το χτύπημα σου.
Πέρα από αυτό πρέπει να γνωρίζουμε ότι όσο περισσότερο προπονείται κάποιος και όσο περισσότερες γροθιές ρίχνει τόσο περισσότερο μαθαίνει να ενεργοποιεί πιο αποτελεσματικά τις νευρομυικες του μονάδες.
Μια νευρομυικη μονάδα αποτελείτε από μια νευρική απόληξη και από τις μυϊκές ίνες που ενεργοποιεί αυτή η νευρική ίνα. Με την συνεχή εξάσκηση ο αθλητής μαθαίνει να ενεργοποιεί περισσότερες νευρομυικες μονάδες και έτσι να παράγει πολύ μεγαλύτερη ισχύ και εκρηκτικότητα στο χτύπημα του. Ισορροπία
Η δύναμη της γροθιάς σε όλα τα μαχητικά αθλήματα ξεκινά στα πόδια μεταδίδεται στους γοφούς, περνά από την κοιλιακή ζώνη και τον κορμό και καταλήγει στα χέρια.
Για να χτυπήσουμε λοιπόν δυνατά είναι απαραίτητο να έχουμε επαφή με το έδαφος και ισορροπία έτσι ώστε να μεταφέρουμε δυνάμεις από το έδαφος στο χτύπημα. Χωρίς σωστή ισορροπία το χτύπημα μας δεν θα είναι καθόλου αποτελεσματικό.
Timing
Το να έχεις σωστό timing είναι κάτι που πρέπει να αναπτύξεις μέσα στο ρινγκ με την συνεχόμενη εξάσκηση με τον συναθλητή σου. Αν π.χ. καταφέρεις να χτυπήσεις τον αντίπαλο σου πρώτος κατά την διάρκεια που εκδηλώνει επίθεση, το χτύπημα σου θα έχει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. «Η δυνατότερη γροθιά είναι αυτή που δεν βλέπεις» λένε στην πυγμαχία. Αυτό είναι αποτέλεσμα του σωστού timing.
Απόσταση
Η σωστή απόσταση αναπτύσσεται επίσης μέσα στο ρινγκ. Αν βρίσκεσαι είτε πολύ μακριά είτε πολύ κοντά είναι αδύνατο να χτυπήσεις αποτελεσματικά. Η δύναμη της γροθιάς είναι στο τελευταίο τίναγμα του καρπού, λίγο πριν το χέρι τεντώσει τελείως.
Ακρίβεια
Κατά την διάρκεια του αγώνα ο αντίπαλος κινείτε Συνεχώς. Αν δεν έχετε ακρίβεια δεν θα είναι δυνατόν να τον χτυπήσετε αποτελεσματικά. Μια γροθιά που προσγειώνετε στον σαγόνι έχει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από μια γροθιά που προσγειώνετε στο μπράτσο του αντίπαλου. Όσο μεγαλύτερη η ακρίβεια τόσο μεγαλύτερη η διείσδυση στον στόχο και τόσο πιο καταστρεπτικό είναι το χτύπημα.

Ο μεγάλος Sugar Ray Robinson είχε πει ότι η πυγμαχία είναι κατά βάση 3 πράγματα “ Distance” , “Timing” and “Marksmanship” (Απόσταση, σωστός χρόνος και σημάδι)

Ταχύτητα
Η ταχύτητα είναι άμεση συνάρτηση του πόσο χαλαρός είναι κάποιος. Αν οι μυς σου είναι σκληροί και δύσκαμπτοι θα βάλουν φρένο στην ταχύτητα σου και κατά συνέπεια στην αποτελεσματικότητα του χτυπήματος. Η ταχύτητα του χτυπήματος και η ισχύ του είναι 2 πράγματα άρρηκτα δεμένα. Η ταχύτητα και η εκρηκτικότητα γυμνάζονται τόσο μέσα στην σχολή όσο και με σωστές ασκήσεις αντίστασης που στόχο όμως δεν έχουν τόσο μυϊκό όσο το νευρικό σύστημα.Δύναμη
Αυτή είναι η μόνη ικανότητα από τις πιο πάνω που δεν μπορεί κάποιος να αναπτύξει μόνο με την προπόνηση του στο μαχητικό άθλημα αυτό καθ’αυτό. Κατά συνέπεια είναι παρά πολύ σημαντική και πρέπει να δίνετε μεγάλη έμφαση. Είναι μάλιστα από τις λιγότερο ανεπτυγμένες ικανότητες στους περισσότερους αθλητές παρόλο που είναι τρομερά σημαντική ιδιαίτερα για τους αθλητές ΜΜΑ.

Έμφαση πρέπει να δίνεται στην αύξηση της δύναμης σε όλο το σώμα και όχι μόνο στους μυς που είναι υπεύθυνοι για την γροθιά. Όπως έχουμε πει όλο το σώμα συνεργάζεται σαν μια ενότητα αλλιώς δεν υπάρχει αποτελεσματικό χτύπημα.
Μεγάλη σημασία έχει επίσης η ανάπτυξη δύναμης στους αντίθετους μυς από αυτούς που ρίχνουν την γροθιά. Δηλαδή στους μυς της πλάτης και στους δικέφαλους. Ο λόγος είναι ότι το νευρικό μας σύστημα αν ανιχνεύσει ότι οι εν λόγο μυς δεν είναι αρκετά δυνατοί για να φρενάρουν το χέρι σε περίπτωση αστοχίας «κόβει» αντανακλαστικά την δύναμη του χτυπήματος. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο ότι αθλητές με απίστευτα δυνατή γροθιά που έμεινε στην ιστορία όπως ο Ταισον είχαν χαρακτηριστικά ανεπτυγμένους τους μυς της πλάτης.
Αναπτύξτε την δύναμη σας. Το μυστικό για να ανεβάσετε κατακόρυφα την απόδοση σας στα μαχητικά αθλήματα.
Όταν λέμε δύναμη εδώ εννοούμε την απόλυτη δύναμη, η οποία ορίζετε σαν το μέγιστο φορτίο που μπορεί να σηκώσει κάποιος σε μια συγκεκριμένη κίνηση.
Με αλλά λόγια δεν έχει σημασία το πόσες φορές θα σηκώσεις ένα μεσαίο φορτίο, αλλά πόσο μεγάλο φορτίο μπορείς να σηκώσεις για μόνο μια φορά.
Έχει αποδειχτεί ότι μεγάλα επίπεδα απόλυτης δύναμης συνεπάγονται αύξηση και σε άλλους πολύ σημαντικούς τομείς.
 Η αρχική δύναμη (ικανότητα να ξεκινήσεις μια κίνηση εκρηκτικά από το μηδέν, όπως π.χ. μια γροθιά από θέση επιφυλακής, ή η γρήγορη μπροστινή κίνηση του σώματος από στάση), η εκρηκτικότητα και η ταχύτητα, η αναερόβια αντοχή και (όσο και αν ακούγεται περίεργο) η αερόβια αντοχή έχει αποδειχτεί ότι αυξάνονται αν απλώς και μόνο αυξήσετε την απόλυτη δύναμη σας.
Όποτε η απόλυτη δύναμη είναι προαπαιτούμενη ικανότητα και στην κυριολεξία μπορεί να μας ανεβάσει επίπεδο αθλητικά.
Μια κορυφαία μέθοδος για να αυξήσετε την δύναμη σας περιγράφετε από τον Vladimir Zatsiorsky στο βιβλίο του “Science and Practice of Strength Training,” που αποτελεί την βίβλο της προπόνησης δύναμης.
Σύμφωνα με τον Zatsiorsky πρέπει να χρησιμοποιούμε μεγάλα φορτία και μάξιμουμ ενεργοποίηση των μυϊκών ινών μας.
Χρησιμοποιείσθε φορτίο που να είναι κοντά στο 90% του μέγιστου βάρους που μπορείτε να σηκώσετε μια φορά. Δοκιμάστε να το σηκώσετε προσπαθώντας να το επιταχύνετε με μέγιστη ταχύτητα. Μπορεί το βάρος να κινείτε αργά αλλά η ταχύτητα ενεργοποίησης των μυϊκών ινών σας είναι τεραστία.
Το νευρικό σας σύστημα θα ενεργοποιηθεί απίστευτα.
Πρέπει να ξέρετε ότι οι μυς μας αποτελούνται από δέσμες μυϊκών ινών που η κάθε μια ενεργοποιείτε από μια νευρική απόληξη. Όσο περισσότερο ενεργοποιήσετε το νευρικό σας σύστημα τόσο περισσότερες νευρικές απολήξεις θα ενεργοποιήσετε και τόσο περισσότερες μυϊκές ίνες θα συμμετέχουν στην κίνηση αυξάνοντας τρομερά την δύναμη σας. Με λίγα λόγια διδάσκετε στο σώμα σας να ενεργοποιεί μεγαλύτερο ποσοστό του μυς σας.
Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπετε αθλητές με σχετικά μικρή μυϊκή μάζα να παράγουν απίστευτη δύναμη.
Οι παράμετροι φόρτισης της μέθοδος του Zatsiorsky είναι οι ακόλουθοι:

3 σετ από 3 επαναλήψεις με 90% της μέγιστης φορτίο
5 λεπτά διάλειμμα μεταξύ των σετ
προπόνηση 4 φορές την εβδομάδα, βασικές ασκήσεις που πιάνουν όλο το σώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου