Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2010

Γιατί το γνωστό κάψιμο και πρήξιμο που αισθανόμαστε όταν κάνουμε βάρη δεν έχει καμία σχέση με το χτίσιμο μυϊκού όγκου και δύναμης

Φαντασθείτε τον εαυτό σας ξαπλωμένο στον πάγκο. Πιάνετε σταθερά την μπάρα και ο συνάδελφος σας βοήθα να την βγάλετε από τους ορθοστάτες. Κάνετε τις επαναλήψεις σας πιέζοντας τους τρικέφαλους και το στήθος σας με δύναμη ανεβοκατεβάζοντας την μπάρα, ώσπου συμπληρώνετε τις επαναλήψεις του σετ σας. Μετά ακουμπάτε την μπάρα στους ορθοστάτες.
Αισθάνεστε τους μυς του στήθους σας να καίνε και να έχουν πρηστεί καθώς έχουν γεμίσει αίμα. Κοιτάτε το στήθος σας στον καθρέφτη και με ικανοποίηση βλέπετε ότι οι μυς σας φαίνονται μεγαλύτεροι, δυνατοί και πραγματικά γυμνασμένοι. Ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, αισθάνεστε δύναμη και θέληση να ολοκληρώσετε το πρόγραμμα σας πετυχαίνοντας ακόμα πιο μεγάλο πρήξιμο.
Ας το παραδεχτούμε, η αίσθηση αυτή είναι πολύ ωραία.
Για όσους δεν ξέρουν για τι πράγμα μιλάμε, όταν λέμε «πρήξιμο» εννοούμε την κατάσταση κατά την οποία οι μυς μας γεμίζουν αίμα και υγρά, λόγο της προπόνησης με αποτέλεσμα να φαίνονται φουσκωμένοι και δυνατοί.
Δεν υπάρχει τίποτε λάθος ή κακό σε αυτήν την εικόνα. Είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει όταν προπονούμαστε με αντίσταση (βάρη). Αυτό όμως που πρέπει να τονιστεί και που δεν ξέρουν οι περισσότεροι ασκούμενοι είναι ότι δεν έχει καμία σχέση και δεν είναι ένδειξη ότι το πρόγραμμα μας έχει αποτέλεσμα ή ότι θα χτίσουμε μυς και δύναμη λόγο αυτής της διαδικασίας. Όποιος χρησιμοποιεί σαν μέτρο για την επιτυχία του προγράμματος του το πόσο θα «πρηστεί» κατά την εκτέλεση του κάνει ένα μεγάλο λάθος.
Αν και η αίσθηση μπορεί να φέρνει ικανοποίηση, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από αίμα και υγρά τα οποία γεμίζουν τους μυς μας όταν έχουμε γυμναστεί. Δεν έχει καμία σχέση με την διαδικασία χτισίματος μυών και δύναμης και δεν σημαίνει ότι έτσι ενεργοποιούμε ή αναγκάζουμε το σώμα να δυναμώσει. Για να το καταλάβουμε καλύτερα σκεφτείτε το εξής. Πάρτε ένα πολύ μικρό βάρος, ξαπλώστε στον πάγκο και κάντε 300 επαναλήψεις. Οι πολλές επαναλήψεις θα αναγκάσουν το αίμα να τρέξει και να γεμίσει τους μυς σας. Η αίσθηση του πρηξίματος θα είναι απίστευτη. Όμως αν νομίζετε ότι θα δυναμώσετε ή θα πάρετε μυϊκό όγκο με τόσο μικρά βάρη κάνετε λάθος. Αν ήταν έτσι τότε δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να σηκώσουμε βαριά φορτία. Θα γινόμαστε δυνατοί και θα γεμίζαμε μυς σηκώνοντας μικρά βάρη. Όμως αυτό απλά δεν συμβαίνει.
Αν θέλετε να έχετε μια πραγματική ένδειξη του κατά πόσο το πρόγραμμα σας είναι αποτελεσματικό τότε πρέπει να κρατάτε ημερολόγιο της προπόνησης σας και να συγκρίνετε τα σημερινά μεγέθη και νούμερα με αυτά της προηγούμενης εβδομάδας.
Αν καταφέρατε να σηκώσετε περισσότερο βάρος ή να βγάλετε παραπάνω επαναλήψεις με το ίδιο βάρος τότε προοδεύσατε και αυτό θα μεταφραστεί αυτόματα και σε βελτίωση στην εμφάνιση σας.
Για να χτίσετε μυς και δύναμη, πρέπει να δουλεύετε με ένταση, να δίνετε το 100% και να προσπαθήστε να βελτιώνεστε εβδομάδα με την εβδομάδα.
Αν το καταφέρετε αυτό τότε θα δείτε φοβερές αλλαγές στο σώμα σας και στην δύναμη σας με ή χωρίς το «πρήξιμο».
Ελπίζω αυτό να ξεκαθάρισε το μπέρδεμα που υπάρχει σχετικά με αυτό το θέμα.
Δυστυχώς στο Internet κυκλοφορούν πολλές παραπλανητικές πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου