Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Τσιγάρο και καπνικά προϊόντα..

Το γνωρίζετε ότι το τσιγάρο και τα άλλα καπνικά προϊόντα είναι τα μόνα καταναλωτικά αγαθά που σκοτώνουν όταν χρησιμοποιούνται ακριβώς όπως συστήνει ο κατασκευαστής τους;
Αυτό ίσως να ακούγεται παράδοξο και να προκαλεί αποτροπή και φόβο. Όμως αυτή είναι μια πληροφορία που μας τη δίνει όχι ο οποιοσδήποτε αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Πρόκειται για μια σημαντική πληροφορία σχετικά με το κάπνισμα. Μας δείχνει την τραγικότητα της κατάστασης που επικρατεί παγκόσμια στον τομέα της χρήσης των προϊόντων καπνού (τσιγάρα κάθε μορφής, πίπα, πούρο, ναργιλές και άλλα) με οποιονδήποτε τρόπο.
Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής:
  1. Υπάρχουν περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο καπνιστές παγκόσμια. Η χρήση καπνικών προϊόντων αυξάνεται παγκόσμια
     
  2. Σχεδόν 50% των παιδιών όλου του κόσμου αναπνέουν αέρα που μολύνεται από τον καπνό των καπνικών προϊόντων
     
  3. Το κάπνισμα και οι άλλες χρήσεις του καπνού σκοτώνουν 5,4 εκατομμύρια ανθρώπων κάθε χρόνο
     
  4. Κατά μέσο όρο 1 άνθρωπος πεθαίνει εξαιτίας της κατανάλωσης προϊόντων καπνού κάθε 6 δευτερόλεπτα
     
  5. Η κατανάλωση προϊόντων καπνού ευθύνεται για 1 στους 10 θανάτους που συμβαίνουν κάθε χρονο παγκόσμια
     
  6. Τα προϊόντα καπνού σκοτώνουν έως 50% των καταναλωτών που τα χρησιμοποιούν
     
  7. Η χρήση καπνικών προϊόντων είναι παράγοντας κινδύνου που αυξάνει τις πιθανότητες θανάτου από 6 εκ των κυριότερων 8 αιτιών θανάτου των ανθρώπων
     
  8. Το παθητικό κάπνισμα βλάπτει όλους όσοι εκτίθενται σε αυτό
     
  9. Περισσότεροι από 80% των καπνιστών ζουν σε χώρες μεσαίου ή χαμηλού εισοδήματος
     
  10. Η επιδημία του καπνίσματος μεταφέρεται από τις αναπτυγμένες χώρες προς τις λιγότερο ανεπτυγμένες και φτωχότερες ενώ στις πλούσιες χώρες παρουσιάζει κάμψη
Τα στοιχεία αυτά τεκμηριώνουν ότι το κάπνισμα και η χρήση καπνικών προϊόντων γενικότερα αποτελούν το μεγαλύτερο κίνδυνο της δημόσιας υγείας που έτυχε ποτέ να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα.
Ο καπνός και τα προϊόντα του σκατώνουν κάθε χρόνο περισσότερους ανθρώπους από ότι το AIDS, η ελονοσία (μαλάρια) και η φυματίωση μαζί. Ωστόσο όλοι αυτοί οι θάνατοι θα μπορούσαν να προληφθούν!
Οι εταιρείες καπνού ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για να να δημιουργήσουν νέους χρήστες τους οποίους στη συνέχεια μετατρέπουν σε εθισμένους της νικοτίνης. Παράλληλα ξοδεύουν και άλλα τεράστια ποσά για να καταφέρνουν να αποτρέπουν τους χρήστες και εθισμένους από του να σταματούν τη θανατηφόρα τους συνήθεια.
Χρησιμοποιούν διάφορες διαφημιστικές τεχνικές στις εκστρατείες τους για να προσελκύουν νέους χρήστες και να συντηρούν τους υπάρχοντες. Μεταξύ άλλων χρησιμοποιούν προσεκτικά μελετημένα και ελκυστικά πακέτα και συσκευασίες των καπνικών προϊόντων για να αποσπούν την προσοχή των χρηστών από τα θανατηφόρα αποτελέσματα των εν λόγω προϊόντωνΟ Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι η επιβολή από όλο και περισσότερες χώρες κανονισμών που απαιτούν να τοποθετούνται στα πακέτα των τσιγάρων και άλλων καπνικών προϊόντων, φωτογραφιών που δείχνουν τις τραγικές συνέπειες που έχει στον άνθρωπο η κάθε μορφή καπνίσματος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για την καταπολέμηση του προβλήματος.
Τα μηνύματα υγείας, οι προειδοποιήσεις και ιδιαίτερα οι φωτογραφίες αποδείχτηκε ότι είναι αποτελεσματικές για να δώσουν κίνητρα στους χρήστες και στους εθισμένους να σταματήσουν την αυτοκαταστροφική τους συνήθεια.Επίσης είναι αποτελεσματικά στο να πείθουν άλλους ανθρώπους να μην πέσουν στην παγίδα του εθισμού με τις φοβερές του συνέπειες.        
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσφέρει τη βοήθεια του στις χώρες που το επιθυμούν για την τοποθέτηση μηνυμάτων υγείας και φωτογραφιών στα προϊόντα καπνού. Τους δίνει τεχνική βοήθεια διαμέσου του προγράμματος MPOWER.
Είναι γεγονός ότι πολλές χώρες δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει τη νομοθεσία για να τοποθετούνται προειδοποιήσεις με φωτογραφίες για τις ολέθριες συνέπειες του καπνίσματος στον ανθρώπινο οργανισμό. Παρά την αποτελεσματικότητα τους, 9 άνθρωποι στους 10 ζουν σε χώρες που δεν απαιτούν τέτοιες χρήσιμες προειδοποιήσεις.
Η νικοτίνη είναι μια ισχυρή εθιστική ουσία.
Η διαφώτιση των ανθρώπων για τους πραγματικούς της κινδύνους μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην καταπολέμηση κάθε μορφής καπνίσματος και του εθισμού στη νικοτίνη.
Η τοποθέτηση φωτογραφιών και άλλων γραφικών στα πακέτα των τσιγάρων που δείχνουν το τι προκαλεί στον άνθρωπο η χρήση καπνικών προϊόντων είναι μια απλή, φτηνή και αποτελεσματική στρατηγική που μπορεί να μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη χρήση του καπνού και να σώζει ζωές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου