Τρίτη 4 Μαΐου 2010

ΠΕΡΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ...


Μερικά στοιχεία για τη νικοτίνη και το κάπνισμα

Η διακοπή του καπνίσματος αντιπροσωπεύει το ενιαίο σημαντικότερο βήμα που οι καπνιστές μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν την ποιότητα και ν' αυξήσουν την διάρκεια της ζωής τους.

Αν είστε ακόμα καπνιστής, η διακοπή του καπνίσματος εξαρτάται μόνο από εσάς και από κανέναν άλλο.

Μόνο εσείς μπορείτε να πείσετε τον εαυτό σας να σταματήσει να παίρνει αυτό το ναρκωτικό.


20 λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο: Ο καρδιακός παλμός και η πίεση του αίματος πέφτουν.


12 ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο: Το μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα σας γυρνά στα κανονικά επίπεδα.


24 ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο: η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης ανεβαίνουν κι αρχίζουν σιγά σιγά να πλησιάζουν στα επίπεδα που ήταν πριν ξεκινήσετε το κάπνισμα.


2 εβδομάδες με 3 μήνες μετά το τελευταίο τσιγάρο: Η κυκλοφορία σας βελτιώνεται και οι λειτουργίες των πνευμόνων σας αυξάνονται.


1 έως 9 μήνες μετά το τελευταίο τσιγάρο:Ο βήχας και το κόψιμο της αναπνοής μειώνονται, οι δομές που βοηθούν τους πνεύμονες να καθαρίζονται επανακτούν την κανονική τους λειτουργία κι έτσι η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί η βλέννα αυξάνεται και οι κίνδυνοι της μόλυνσης των πνευμόνων μειώνονται.


1 έτος μετά από το τελευταίο τσιγάρο: Ο κίνδυνος στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων είναι ο μισός από αυτόν ενός καπνιστή.


5 έτη μετά από το τελευταίο τσιγάρο: Ο κίνδυνος εφράγματος μειώνεται και είναι ίδιος με αυτόν ενός μη καπνιστή 5 έως 15 έτη μετά από τη διακοπή του καπνίσματος.


10 έτη μετά από το τελευταίο τσιγάρο: Το ποσοστό θανάτου από καρκίνο πνευμόνων είναι το μισό από αυτό ενός καπνιστή. Ο κίνδυνος καρκίνου του στόματος, του λαιμού, του οισοφάγου, της κύστης, του τραχήλου και του πάγκρεας μειώνεται.


ΝΙΚΟΤΙΝΗ


Νικοτίνη

Η νικοτίνη είναι ένα φάρμακο – ναρκωτικό που βρίσκεται από την φύση στον καπνό. Είναι ιδιαίτερα εθιστικό - τόσο εθιστικό όσο η ηρωίνη ή η κοκαϊνη. Κατά τη διάρκεια του χρόνου, το σώμα γίνεται και φυσικά και ψυχολογικά εξαρτώμενο από τη νικοτίνη. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές πρέπει να υπερνικήσουν και τους δύο εθισμούς για να είναι επιτυχείς στην εγκατάλειψη του καπνίσματος. Όταν ο καπνός εισπνέεται, η νικοτίνη φέρεται βαθιά στους πνεύμονες, όπου απορροφάται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος και από το αίμα μεταφέρεται σε όλο το σώμα. Η νικοτίνη έχει επιπτώσεις σε πολλά μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών αγγείων αίματος, του ορμονικού συστήματός σας, του μεταβολισμού σας, και του εγκεφάλου σας. Η νικοτίνη μπορεί να βρεθεί στο μητρικό γάλα και ακόμη και στις βλεννώδεις εκκρίσεις τραχήλων των καπνιστών. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η νικοτίνη διασχίζει ελεύθερα τον πλακούντα και έχει βρεθεί στο αμνιακό ρευστό και το αίμα του ομφάλιου λώρου των νεογέννητων νηπίων. Διάφοροι παράγοντες μπορούν να έχουν επιπτώσεις στο ποσοστό μεταβολισμού (η εργασία του ζωντανού κυττάρου στο σώμα) και έκκρισης σχετικής με τη νικοτίνη. Γενικά, ένας κανονικός καπνιστής θα έχει τη νικοτίνη ή τα υποπροϊόντα του παρούσα στο σώμα για περίπου 3 έως 4 ημέρες μετά από να σταματήσει. Η νικοτίνη παράγει τα ευχάριστα συναισθήματα που κάνουν τον καπνιστή να θελήσει να καπνίσουν περισσότερο. Ενεργεί επίσης ως είδος κατευναστικού,παρεμποδίζοντας τη ροή των πληροφοριών μεταξύ των νεύρων των κυττάρων. Δεδομένου ότι το νευρικό σύστημα προσαρμόζεται στη νικοτίνη, οι καπνιστές τείνουν να αυξήσουν τον αριθμό τσιγάρων που καπνίζουν, και επομένως το ποσοστό νικοτίνης στο αίμα τους. Μετά από μια στιγμή, ο καπνιστής αναπτύσσει μια ανοχή στο ναρκωτικό, το οποίο οδηγεί σε μια αύξηση στο κάπνισμα κατά τη διάρκεια του χρόνου. Κατά τη διάρκεια του χρόνου, ο καπνιστής φθάνει σε ένα ορισμένο επίπεδο νικοτίνης και καπνίζει έπειτα για να διατηρήσει αυτό το επίπεδο νικοτίνης. Η νικοτίνη, όταν εισπνέεται στον καπνό τσιγάρων, φθάνει στον εγκέφαλο γρηγορότερα από τα φάρμακα που εισάγουν το σώμα ενδοφλεβίως.





Όταν οι καπνιστές προσπαθούν να ελαττώσουν ή να εγκαταλείψουν, η απουσία νικοτίνης οδηγεί στα συμπτώματα απόσυρσης. Τα συμπτώματα είναι και φυσικά και διανοητικά. Φυσικά, το σώμα αντιδρά στην απουσία νικοτίνης. Ψυχολογικά, ο καπνιστής βρίσκεται αντιμέτωπος με να σταματήσει μια συνήθεια, η οποία απαιτεί μια σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά. Τα συμπτώματα απόσυρσης από το κάπνισμα, μπορούν να είναι οποιαδήποτε από τα εξής: ίλιγγος (που μπορεί μόνο να διαρκέσει 1-2 ημέρες στην αρχή) συναισθήματα κατάθλιψης, διαταραχές στον ύπνο, οξυθυμία, απογοήτευση και θυμός, εφιάλτες, πονοκέφαλο, ανησυχία, προβλήματα στη συγκέντρωση, κι αυτά τα συμπτώματα μπορούν να οδηγήσουν τον καπνιστή να αρχίσει πάλι τα τσιγάρα για να ωθήσει πάλι τα επίπεδα αίματος νικοτίνης πίσω σε ένα επίπεδο όπου δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα. Εάν ένα πρόσωπο έχει καπνίσει τακτικά για μερικές εβδομάδες ή περισσότερο και απότομα σταματήσει τον καπνό ή μειώειι πολύ το ποσό που καπνίζει, τα συμπτώματα απόσυρσης θα εμφανιστούν. Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως μέσα σε μερικές ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο και κρατούν περίπου 2 έως 3 ημέρες αργότερα. Τα συμπτώματα απόσυρσης μπορούν να διαρκέσουν για μερικές ημέρες ώς δύο εβδομάδες .



Πέτα τα τσιγάρα στα σκουπήδια.Μην είσαι θύμα τους.Σώσε την υγεία σου βελτίωσε την ζωή σου και πολέμα τα κέρδη των βιομηχανιών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου