Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Κρεατίνη

Η κρεατίνη είναι ένα φυσικό παραγωγό τριών αμινοξέων: της Αργινίνης, της Γλυκίνης και της Μεθιονίνης. Αναπληρώνει γρήγορα και συμπληρώνει τα αποθέματα του μθικου συστήματος σε τριφωσφορικη Αδενοσινη (ΑΤΡ). Το ΑΤΡ είναι το ενεργειακό νόμισμα του οργανισμού μας, απαραίτητο για την έκλυση ενεργείας από τα μυϊκά κύτταρα.
Σε έντονες προπονήσεις είναι αναγκαία η γρήγορη αναπλήρωση των καταναλωμένων αποθεμάτων του ώστε να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η παραγωγή έργου και εδώ συμβάλλει η κρεατίνη. Μας δίνει δηλαδή την απαραίτητη αντοχή και ενέργεια για να ανταπεξέλθουμε σε πιο δυνατές και απαιτητικές προπονήσεις.
Η καθαρότητα της Κρεατίνη είναι ιδιαιτέρα σημαντική αφού τα έκδοχα (κρεατίνινη, δικυανδαιμιδια) που περιέχονται σε χαμηλής ποιότητας σκευάσματα μπορεί να έχουν σε μεγάλες ποσότητες αρνητικές συνέπειες στην υγειά μας.

Η κρεατίνη είναι υλικό που περιέχεται στο σώμα, ο οποίος υπάρχει περίπου στο 95% του σκελετού. Η περιεκτικότητα σε κρεατίνη καθορίζει την διάρκεια της μέγιστης πίεσης του μυϊκού συστήματος. Το σώμα χρειάζεται περίπου 2 γρ. κρεατίνη την ημέρα κάτω από φυσιολογικές συνθήκες. Η μισή ποσότητα παράγεται από το ίδιο το σώμα. Η άλλη μισή ποσότητα παρέχεται στο σώμα μέσω της τροφής, ιδιαίτερα από το κρέας ή το ψάρι. Η κρεατίνη κατέχει την δυνατότητα να δεσμεύει νερό στα κύτταρα των μυών. Κατά συνέπεια αυξάνονται ο όγκος και η ελαστικότητα των κυττάρων. Αυτό οδηγεί σε μια βελτιωμένη ελαστικότητα μυών, η οποία επιτρέπει μια αποτελεσματικότερη προπόνηση. Η αύξηση σε βάρος ή/και σε δύναμη αποδίδεται σε αποθήκευση νερού και όχι σε αυξημένη μυϊκή μάζα και είναι μια αντιστρέψιμη διαδικασία, η οποία εμφανίζεται μόνο στη φάση φόρτωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου