Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ.




Ποιος τύπος άσκησης με αντίσταση είναι ο καλύτερος για αθλητές πολεμικών τεχνών; Τα λάστιχα, τα ελεύθερα βάρη, τα δράμια (Kettlebells) ; ή οι ασκήσεις με το σωματικό μας βάρος;

Όλα είναι χρήσιμα και όλα είναι καλό να τα χρησιμοποιείτε καθώς βελτιώνουν διαφορετικές παραμέτρους και ικανότητες του αθλητή. Όμως υπάρχει ένας τύπος άσκησης που είναι η βάση και που πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιούν οι αθλητές μαχητικών αθλημάτων σε κάθε πρόγραμμα αντίστασης που κάνουν.

Είναι οι ασκήσεις που χρησιμοποιείτε το σωματικό σας βάρος.
Γενικά υπάρχουν 2 τύποι αντίστασης που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο αθλητής.

1. αντίσταση που προέρχεται από το ίδιο του το βάρος και από την κίνηση του σώματος του στον χώρο
2. αντίσταση από εξωτερικά βάρη που κινείς έξω και γύρω από το σώμα σου.

Πρωτίστως, ο αθλητής στα μαχητικά αθλήματα είναι απαραίτητο να μπορεί να μεταφέρει το βάρος του με ταχύτητα στον χώρο και δευτερευόντως να υπερνικά εξωτερική αντίσταση. Με αλλά λόγια ο αθλητής θα πρέπει να έχει έλεγχο του σώματος του. Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι αργός και θα αποτελέσει εύκολο στόχο όσο δύναμη και να έχει.
Πριν λοιπόν ασχοληθεί κάποιος με βάρη, δράμια κτλ. είναι απολύτως απαραίτητο να έχει την δυνατότητα να εκτελέσει αποτελεσματικά και για αρκετές επαναλήψεις τις βασικές ασκήσεις σωματικού βάρους.
Με αλλά λόγια πρέπει να μπορείτε να εκτελέσετε ικανοποιητικό αριθμό επαναλήψεων σε push ups, βυθίσεις στο δίζυγο, έλξεις στο μονόζυγο, άρσεις ποδιών στο μονόζυγο, βαθιά καθίσματα, προβολές ή να μπορείτε να τρέξετε ένα 100ρι σχετικά γρήγορα.
Στις πολεμικές τέχνες αυτό που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο είναι η σχετική δύναμη του αθλητή.
Ως σχετική δύναμη ορίζουμε τον λόγο της δύναμης του σε σχέση με το σωματικό του βάρος. Στα μαχητικά αθλήματα υπάρχουν κατηγορίες βάρους. Αυτό σημαίνει ότι εσείς και ο αντίπαλος σας είστε τα ίδια κιλά. Όποιος λοιπόν έχει την μεγαλύτερη δύναμη και ταχύτητα (άρα και την μεγαλύτερη σχετική δύναμη) έχει πλεονέκτημα σε σχέση με τον αντίπαλο.
Κανένα είδος άσκησης δεν αντιπροσωπεύει καλύτερα τα επίπεδα σχετικής δύναμης από τις ασκήσεις που σηκώνετε το ίδιο σας το βάρος. Για αυτό είναι απολύτως απαραίτητο να τις έχετε εμπεδώσει καλά.
Ακόμα και αν δεν έχετε βάρη, μηχανήματα λάστιχα, ή δράμια, μπορείτε άνετα να γυμνάσετε έναν αθλητή μαχητικών αθλημάτων και μάλιστα να τον φτάσετε σε κορυφαίο επίπεδο φυσικής κατάστασης μόνο με ασκήσεις σωματικού βάρους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ομάδα Brazilian Jiu Jitsu του κορυφαίου δασκάλου Lloyd Irvin η οποία σάρωσε τα μετάλλια στο τελευταίο παγκόσμιο πρωτάθλημα και ψηφίσθηκε η καλύτερη ομάδα του κόσμου για το 2010. Οι αθλητές προετοιμάστηκαν χρησιμοποιώντας κατά 90% ασκήσεις σωματικού βάρους.
Συμπέρασμα: φροντίστε να εμπεδώσετε τις ασκήσεις σωματικού βάρους πριν πιάσετε στα χέρια σας βάρη, δράμια κτλ. Είναι ο μόνος τύπος άσκησης που είναι απολύτως απαραίτητος για τα μαχητικά αθλήματα, τα υπόλοιπα βοηθούν σίγουρα πάρα πολύ αλλά είναι προαιρετικά. Αν κάνετε βάρη ή δράμια, φροντίστε οι ασκήσεις με το σωματικό σας βάρος να μην λείπουν ποτέ από το πρόγραμμα σας και να αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου