Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να γυμναστεί κάνεις;

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να γυμναστεί κάνεις; Αν γυμνάζεστε για να χάσετε λίπος, τότε η καλύτερη ώρα για να γυμνασθείτε είναι πρωί, πριν πάρετε πρωινό. Ο λόγος είναι ότι οι αποθήκες γλυκογόνου (καύσιμο των μυών) στους μυς είναι κατά 50% άδειες το πρωί και άρα το σώμα σας θα καταφύγει πιο γρήγορα στο λίπος σαν πυγή ενέργειας για να αντισταθμίσει την έλλειψη καυσίμου.

Υπάρχουν πολλοί ειδικοί στο χώρο της άσκησης που έχουν αντικρούσει αυτήν την θεωρία λέγοντας ότι δεν έχει σημασία η ώρα αλλά η άσκηση αυτή καθ’ αυτή και το πόσες θερμίδες καίει. Αν και αυτό είναι αλήθεια, στην πράξη, η άσκηση νωρίς το πρωί έχει αποδειχτεί ακόμα πιο πολύ αποτελεσματική αν θέλετε να αδυνατίσετε.
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι το πρωί ο οργανισμός σας βρίσκετε σε μια κατάσταση ηρεμίας και χαμηλών σφυγμών λόγω του ύπνου, οπότε ίσως χρειαστεί να κάνετε πιο έντονο ζέσταμα για να τον προετοιμάσετε για έντονη άσκηση.
Αν γυμνάζεστε για δύναμη τότε νωρίς το πρωί είναι επίσης μια καλή ώρα για άσκηση καθώς τότε η τεστοστερόνη σας είναι υψηλή ιδίως αν έχετε κοιμηθεί καλά το βράδυ.
Όμως η θερμοκρασία του σώματος είναι χαμηλή και οι κλειδώσεις χρειάζονται παραπάνω προετοιμασία για να ζεσταθούν και να σηκώσουν βαρύ φορτίο. Eπίσης το νευρικό σύστημα, είναι ακόμα σε κατάσταση νάρκης από τον ύπνο και χρειάζεται περίπου 2 ώρες για να μπει σε κανονικούς ρυθμούς. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, καθώς το νευρικό σύστημα παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο όταν γυμνάζεστε για δύναμη.
Αν λοιπόν έχετε συνηθίσει το σώμα σας και το νευρικό σας σύστημα να «ξυπνά» γρήγορα,  τότε το πρωί είναι επίσης μια καλή ώρα για προπόνηση δύναμης.
Οι περισσότεροι ασκούμενοι προτιμούν να γυμνάζονται για δύναμη αργά το απόγευμα. Ο λόγος είναι ότι η θερμοκρασία του σώματος είναι πιο υψηλή γύρω στις 6 το απόγευμα και τόσο το σώμα όσο και το νευρικό σύστημα περισσότερο σε εγρήγορση.
Γενικά να αποφεύγετε να γυμνάζεστε για δύναμη πολύ αργά το βράδυ καθώς το νευρικό σας σύστημα θα ενεργοποιηθεί τόσο έντονα που πιθανότατα θα έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου