Αν νομίζετε πως αυτό που απεικονίζεται στην φωτογραφία είναι παγωτό, κάνετε μεγάλο λάθος. Ανακαλύψτε την σοκαριστική αλήθεια στην συνέχεια του άρθρου. Πρόκειται για ...μηχανικά διαχωρισμένο κοτόπουλο που χρησιμοποιείται από τα fast food για chicken nuggets και μπιφτέκια. Επίσης χρησιμοποιείται για επεξεργασμένα προϊόντα κοτόπουλου που βρίσκουμε στα σουπερ μάρκετ. Αφού αφαιρεθούν τα βασικά κομμάτια κρέατος από το κοτόπουλο, όλα τα υπόλοιπα κομμάτια όπως κόκκαλα, εντόσθια κτλ τοποθετούνται σε ένα...ειδικό μηχάνημα το οποίο τα πιέζει και τα πολτοποιεί με αποτέλεσμα την ροζ μάζα που μοιάζει με παγωτό. Στην συνέχεια και εξαιτίας των βακτηρίων που συγκεντρώνει, το μηχανικά διαχωρισμένο κοτόπουλο πλένεται με αμμωνία. Τέλος, του δίνεται τεχνητά η γεύση κοτόπουλου και βάφεται με συνθετικό χρώμα.
Η ιστορία της μηχανικά διαιρεμένης τροφής αρχίζει στις Η.Π.Α την δεκαετία του 50΄(λινκ). Σήμερα οι περισσότερες βιομηχανίες λειτουργούν με βάση αυτή την τεχνολογία και αυξάνουν τα κέρδη τους πουλώντας περιττά μέρη από τα σώματα των ζώων πχ νύχια, συμπιέζοντας τα όλα μαζί και δημιουργώντας τα λεγόμενα meatballs. Τα κομμάτια αλέθονται και ανακατεύονται δημιουργώντας μια μπάλα κρέατος και λίπους η οποία βάφεται με συνθετικό χρώμα και με χημικές ουσίες παίρνει την κατάλληλη γεύση(πχ κοτόπουλο)όπως είπαμε παραπάνω.
Η βιομηχανοποίηση της τροφής και του συστήματος τροφοδότησης των αστικών κοινωνιών, δείχνει μιας πραγματικά αποκρουστική εικόνα. Η δόμηση και η λειτουργία πάνω στον άξονα της αθέμιτης οικονομικής ωφέλειας, έχει αποφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών. Κανείς δεν θα διαφωνούσε στην ύπαρξη μιας βιομηχανίας ‘’γρήγορου φαγητού’’, μα η αθέμιτη και προβληματική για την υγεία, κερδοσκοπία από την εκμετάλλευση της βασικότατης ανάγκης του ανθρώπου, δεν δείχνει να αντιμετωπίζεται με την δέουσα προσοχή και ευθύνη από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Τα οφέλη και οι οικονομικές συνδιαλλαγές, μπορούν και διατηρούν για τις ‘’κακές’’ βιομηχανίες, όλο τον ζωτικό χώρο ανάπτυξης αυτού του αθέμιτου συστήματος παροχής τροφής. Το νομικό πλαίσιο και η φροντίδα με την οποία τα κράτη αγκαλιάζουν τις βιομηχανίες αυτές, αποτελεί και την απόλυτη επιβεβαίωση αυτού.
Στον αντίποδα η εθνικιστική προσέγγιση για την ανατροπή αυτού του μηχανισμού και αυτής της ασυδοσίας των βιομηχανιών, οφείλει να είναι πολυεπίπεδη. Βασικότατη αρχή θα πρέπει να η ατομική προσπάθεια, εν συνεχεία η συλλογική και εν τέλει ο συνδυασμός πολιτικής και πρακτικής πρότασης και λύσης. Δηλαδή τόσο η προσπάθεια δημιουργίας κοινοτικής πλατφόρμας εύρεσης τροφής, που αποτελεί βήμα προς την δημιουργία μιας εθνικιστικής κοινότητας, όσο και η άσκηση πολιτικής κριτικής στην υπάρχουσα πολιτική και νομική λειτουργία της χώρας. Η διεκδίκηση με πολιτική δράση, της αύξησης και βελτίωσης της ποιότητας τροφής, κάτι το οποίο αποτελεί κομμάτι της γενικότερης ποιότητας ζωής, θα καταφέρει τα πλήγματα που χρειάζονται ώστε να αντιμετωπιστεί η ασυδοσία της βιομηχανίας.
Τόσο τα παραπάνω , όσο και οι γενικότερες θέσεις και απόψεις των σημερινών αυτόνομων και αδογμάτιστων εθνικιστών, μπορούν να τεθούν επί τάπητος και να υποστούν την ανάλογη επεξεργασία, ώστε να αποτελέσουν την πρώτη ύλη πάνω στην οποία θα αναπτύξουμε μια σύγχρονη προσέγγιση και πρόταση στα ζητήματα της υγείας και της καθημερινότητας.
Αλλαντικά που αναγράφονται στα προϊόντα της "οικογένειας στεργίου", διευκρίνιζει ότι χρησιμοποιείται μηχανικά διαχωρισμένο κρέας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆρα το γεγονός έχει φτάσει και στο καλάθι του μέσου Έλληνα.
Θα ληφθεί υπόψιν και μπαίνει στην ατζέντα μας. Ευχαριστούμε.