Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2011

Κύκλος προϊόντων ''Θαλλώ''.

http://fysiognwsia.blogspot.com/2011/09/blog-post_23.html

Η σωστή διατροφή αποτελεί βασικό παράγοντα για την διασφάλιση της υγείας των ανθρώπων, την συντήρηση και βελτίωση των ανατομικών και βιολογικών τους χαρακτηριστικών, την ευρυθμία και τον δυναμισμό των λειτουργικών τους ικανοτήτων. Η σχέση αυτή της διατροφής με την υγεία, επαληθεύεται από τόσες επιστημονικές παρατηρήσεις ώστε, κατ' αρχήν, στην γενική της διατύπωση, να μην αμφισβητείται από κανέναν.
Για πολλές χιλιάδες χρόνια το φοβερότερο πρόβλημα με το οποίο ερχόταν αντιμέτωπη η ανθρωπότητα συνίστατο στην υπερνίκηση της διατροφικής στερήσεως. Με την πάροδο των ετών το πρόβλημα αυτό υπερκεράσθηκε• αντικαταστάθηκε όμως από το φαινόμενο – το οποίο αρχικά έμοιαζε ως "θαύμα" συγκρινόμενο με την προτέρα κατάσταση - των υπερκατανωλωτικών κοινωνιών της αφθονίας. Σύντομα απεδείχθη ότι πως επρόκειται για έναν τεχνητό «παράδεισο» στον οποίο παραμόνευαν διαφόρων ειδών «φίδια», δηλητηριώδη και τοξικά. Την θέση των δεινών και των ασθενειών που συνόδευαν παλιά την διατροφική στέρηση, την υπεραναπλήρωσαν άλλα δεινά και παθήσεις που συνοδεύουν πλέον την υπερκατανάλωση πλήθους τροφών μηδαμινής διατροφικής αξίας και χειρίστου ποιότητος. Συγχρόνως, η συνεχώς εντεινόμενη κακοποίηση του οικολογικού παράγοντα με τρομακτικές συνέπειες για το μέλλον – λέξη μάλλον ακατανόητη στην εποχή του εφήμερου – του πλανήτου, η αμφίβολη υγιεινότητα των χρησιμοποιουσών εκ της βιομηχανίας τροφίμων ουσιών και μεθόδων, η επικινδυνότητα των σκοπών και η ανασφάλεια των τρόπων ελέγχου της παραγωγής των νέων μορφών ενέργειας, καθιστά την υγεία και κατά συνέπεια την ίδια μας την ζωή πιόνι στην σκακιέρα σκοτεινών συμφερόντων.
Εκτεταμένες κλινικές παρατηρήσεις καθώς και σχετικές πειραματικές έρευνες, συγκλίνουν στο συμπέρασμα, ότι υπάρχει στενός και βέβαιος συσχετισμός ανάμεσα στα νοσήματα που μαστίζουν τον πληθυσμό και στον τρόπο διατροφής. Το γενεσιουργό τους υπόβαθρο βρίσκεται ή είναι στενά συσχετισμένο με τις ποσοτικές και ποιοτικές διατροφικές εκτροπές: με την υπερκατανάλωση "κορεσμένων" ζωικών λιπών ή και πρωτεϊνών και με την υπερκατανάλωση "επεξεργασμένων" υδατανθράκων.
Η κατάσταση αυτή αποτελεί αντιστροφή του φυσικού νόμου: Τρώμε για να ζήσουμε, για να νοιώθουμε γεροί, βιολογικά και λειτουργικά ικανοί. Είναι εντελώς αδιανόητο, η βασική προϋπόθεση της ζωής και της υγείας μας -η τροφή- να μας οδηγεί σε νοσηρές καταστάσεις. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου της διατροφής στην καθημερινότητά μας• καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσουμε την υγεία και τον δυναμισμό μας και θα κλείσουμε τον δρόμο στην παχυσαρκία, στον διαβήτη και στα τόσα άλλα "μοντέρνα" νοσήματα, απότοκα της έλλειψης μέτρου και της πλήρους εγκατάλειψης στα πάθη.
Ένα υγιές σώμα αντικατοπτρίζει κι έναν υγιή νού• νούς υγιής εν σώματει υγιεί. Δεν είναι τυχαίο ούτε κοινότυπο το εν λόγω ρητό• απλώς η σύγχρονη νοοτροπία έχει θάψει την σοφία αιώνων, και πάνω της χτίζει βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων, χρηματιστήρια, εμπορικά κέντρα και ουρανοξύστες. Δεν αρκεί να φυσήξουμε λίγο για να φύγει η σκόνη• πρέπει να πάρουμε το φτυάρι και να σκάψουμε• πρέπει να προσπαθήσουμε.
Το υγιές σώμα είναι απαραίτητο εφόδιο στον καθημερινό αγώνα για επιβίωση. Για να ανταπεξέλθει κανείς τόσο στις φυσικές δραστηριότητες όσο και στις πνευματικές, θα πρέπει και το εσωτερικό σύστημα να δουλεύει στους ίδιους ρυθμούς. Η καλή εξωτερική εικόνα - το φαίνεσθαι - είναι και πάντα θα είναι ελλειπής, αν δεν συνδυάζεται με την εύρυθμη λειτουργία του εσωτερικού συστήματος, και βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα κι αυτή θα καταρρεύσει καταδεικνύοντας την επιμελώς κεκαλυμμένη έλλειψη. Εκ του κέντρου, εκ των έσω, απορρέουν όλα.

Η Φύση μας έχει χαρίσει πλήθος υλικών, γεύσεων και αρωμάτων τα οποία περιμένουν να τα συνδυάσουμε, να τα γευθούμε και να αποκομίσουμε όλα τα θρεπτικά και τόσο πολύτιμα για την υγεία μας συστατικά τους.
Η παρούσα προσπάθεια, λοιπόν, τείνει να συνδυάσει την θέαση μας περί ορθότητος, περί φυσικής διαβίωσης – όσο καθίσταται δυνατόν δεδομένου της παρούσης καταστάσεως - και απολύτου ισορροπίας των διατροφικών μας συνηθειών με την υγιεινότητα των φυσικών και χειροποίητων προϊόντων και με την πανάρχαια σοφία της μαγειρικής τέχνης. Αναλυτικότερα, η προσπάθειά μας συνίσταται στην σύνθεση και στην πρόταση μιας μεγάλης ποικιλίας υλικών και χειροποίητων προϊόντων, φτιαγμένα με την γνώση και την πείρα παλαιότερων γενεών και συνυφασμένα με την δική μας δημιουργικότητα, σεβόμενοι απόλυτα την Φύση και τα αγαθά που μας προσφέρει, όπως τα προσφέρει και την εποχή που τα προσφέρει. Κάθε μήνα θα αναρτάται το Φρεσκολόγιο του μηνός και θα παρουσιάζονται χειροποίητα προϊόντα συνοδευμένα από την διατροφική αξία των συστατικών τους και παραδοσιακές συνταγές.

Φυσικά, υγιεινά, ωφέλιμα και εύγευστα..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου