Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Κόψτε το τσιγάρο με το μαχαίρι!

Για πολλούς, το κόψιμο του τσιγάρου απότομα χωρίς μείωση ή φαρμακευτική βοήθεια δημιουργεί οράματα βασανιστικού πόνου, στερήσεων και υπερβολικού μόχθου. Στην πραγματικότητα, είναι ευκολότερο να σταματήσει κάποιος με το μαχαίρι απ' ό,τι με τη με οποιαδήποτε άλλη τεχνική. Προκαλεί τα λιγότερα βάσανα και έχει τη μικρότερη δυνατή χρονική περίοδο στέρησης. Το σημαντικότερο, το κόψιμο με το μαχαίρι είναι η προσέγγιση με την οποία ο καπνιστής έχει την μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας. Οι καπνιστές πρέπει να αναγνωρίσουν ότι είναι τοξικομανείς. Η νικοτίνη είναι ένα έντονα εθιστικό ναρκωτικό. Το σώμα του καπνιστή απαιτεί τη συντήρηση ενός ορισμένου επιπέδου νικοτίνης στην κυκλοφορία του αίματος. Εάν αυτό το επίπεδο δεν διατηρείται, ο καπνιστής θα δοκιμάσει τους ποικίλους βαθμούς συνδρόμου στέρησης του ναρκωτικού. Όσο χαμηλότερο το επίπεδο, τόσο μεγαλύτερη η ένταση. Εφ' όσον παραμείνει οποιαδήποτε νικοτίνη στην κυκλοφορία του αίματος το σώμα θα απαιτεί τη συμπλήρωσή του. Μόλις σταματήσει να καπνίζει ο καπνιστής, το επίπεδο νικοτίνης θα μειώνεται, βαθμιαία θα μηδενιστεί και η σωματική εξάρτηση θα σταματήσει. Ο πόθος για ένα τσιγάρο μπορεί να συνεχιστεί, αλλά αυτό θα οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους και όχι σε σωματική εξάρτηση. Η μείωση των τσιγάρων ή η χρήση αντικαταστάτων τσιγάρων (όπως φαρμακευτικές τσίχλες νικοτίνης, αυτοκόλλητα κτλ), ρίχνει τον καπνιστή σε μια χρόνια κατάσταση συνδρόμου στέρησης ναρκωτικού. Μόλις το επίπεδο νικοτίνης στο σώμα του καπνιστή πέσει κάτω από την ελάχιστη απαίτηση, το σώμα αρχίζει την απαίτηση γι’' αυτό. Εφ' όσον υπάρχει οποιαδήποτε νικοτίνη στην κυκλοφορία του αίματος, το σώμα θα θέλει το παλαιό επίπεδό του. Το κάπνισμα ακριβώς ενός ή δύο τσιγάρων ημερησίως ή ένα μπάλωμα που μειώνει βαθμιαία την εισροή νικοτίνης θα οδηγήσει τον καπνιστή σε μια χρόνια κατάσταση συνδρόμου στέρησης ναρκωτικού. Αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί σε όλο το υπόλοιπο της ζωής του καπνιστή εκτός αν συμβεί ένα από δύο πράγματα: 1) ο καπνιστής να σταματήσει τη νικοτίνη τελείως. Η νικοτίνη θα μεταβολιστεί ή θα εκκριθεί από το σώμα και το σύνδρομο στέρησης θα σταματήσει για πάντα. 2) Ο καπνιστής να επιστρέψει στο παλαιό επίπεδο καταναλώσεων χωρίς να καταφέρει τίποτα. Επομένως, το κόψιμο με το μαχαίρι είναι η μέθοδος επιλογής. Μόλις τελειώσετε με το κάπνισμα, το σύνδρομο στέρησης θα τερματιστεί σε δύο εβδομάδες. Μόλις περάσουν οι δύο βδομάδες, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν θα χρειάζεται ποτέ να καπνίσετε πάλι. Κατόπιν, θα εξαρτηθεί απλώς από εσάς να μην πάρετε ποτέ ξανά άλλη τζούρα! Πηγή

3 σχόλια:

  1. Πράγματι έτσι είναι. Μόλις το έκοψα με το μαχαίρι και ήταν πολύ πιο εύκολο απ' ό,τι μου έλεγαν αυτοί που παιδεύονταν με διάφορες μεθόδους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάπνιζα 18 χρόνια (από 14 ως 32 χρονών),το μανίκι είναι το πρώτο 3ημερο και η πρώτη βδομάδα.Μετά αρχίζεις να έρχεσαι στα ίσα σου και είναι καθαρά ψυχολογικό αν θα συνεχίσεις η όχι.Μην περιμένετε «κατάλληλες στιγμές» για να το κόψετε,δεν θα έρθουν ποτέ!Τσίχλες,τσιρότα,χρονόμετρα,είχα δοκιμάσει τα πάντα,τίποτα..Θυμηθείτε τον εαυτό σας πριν αρχίσει το τσιγάρο και συνειδητοποιήστε ότι ζούσατε κάποτε και χωρίς αυτό..Είμαι 4,5 χρόνια «καθαρός» αλλά πάντα θυμάμαι ότι είμαι ένας πρώην καπνιστής και ότι χρειάζεται μόνο μια τζούρα για να γκρεμιστούν όλα σαν πύργος από τραπουλόχαρτα..Καλό κουράγιο σε όσους προσπαθήσουν..Πιστέψτε το αυτό,όταν κάνεις την αρχή δεν είναι τόσο ΒΟΥΝΟ όσο φαίνεται όταν καπνίζεις..Καλή δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καπνιζα απο 15χρονων εως 34.το εχω κοψει 3,5 χρονια και εγω μαχαιρι.πολυ αραια και που κανω καμια τζουρα και αυτο μου υπενθυμιζει ποσο βρωμερη ειναι αυτη η συνηθεια και με κραταει μεκρια της.το πιο συμαντικο ειναι οτι σε λιγο καιρο νιωθεις αλλος ανθρωπος στην αναπνοη σου ,στην φυσικη σου κατασταση,στο σωμα σου γενικοτερα...κοψτε το ολοι μια και εξω!ΑΝΤΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή