Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Η άσκηση είναι η διέξοδος




Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της σημερινής εποχής, από εκείνα που συνθέτουν το πολιτισμικό και πολιτιστικό σύνολο της κοινωνίας μας, είναι η ταχύτητα σε διάφορες μορφές της και σε διάφορους τομείς της ζωής μας.

Γρήγορα γεύματα αμφιβόλου ποιότητας για να προλάβουμε τις εργασίες της ημέρας, γρήγορη διακίνηση πληροφοριών και προϊόντων, γρήγορη μετακίνηση κλπ. Αυτή η κατάσταση όπως και κάθε κατάσταση, έχει τόσο τα καλά της όσο και τα κακά της. Είναι εξαιρετικά καλό να μπορείς να έχεις πρόσβαση σε μια πληροφορία και εξίσου θετικό να μπορείς να μετακινηθείς εξαιρετικά γρήγορα κλπ .Όμως στα αρνητικά της ''γρήγορης'' αυτής κατάστασης, της εναρμόνισης της ζωής σε υψηλές ταχύτητες, είναι και η αναπόφευκτη δημιουργία του άγχους, της ψυχολογικής πίεσης με τα βιολογικά της αποτελέσματα, της επιλογής κακής τροφής και της παραμέλησης από μεγάλο μέρος συνανθρώπων μας, της φροντίδας του σώματος και της φυσικής κατάστασης τους.

Ο υψηλός ρυθμός λοιπόν μας οδηγεί σε εξαιρετικά κουραστικά και εξαντλητικά προγράμματα ζωής και σε μεθόδους επίτευξης στόχων με υψηλό ρίσκο. Για παράδειγμα ταχύτατες δίαιτες απώλειας σωματικού βάρους με σοβαρές επιπτώσεις στο σώμα, καταναλώσεις ροφημάτων και τροφίμων με διαιτητικές και λιποδυαλιτικές ιδιότητες αμφιβόλου αποδόσεως κλπ. Παράλληλα με ευκολία δεκάδες ειδικοί και μη, προτείνουν την χρήση ''ηρεμιστικών'' φαρμάκων σε ανθρώπους με υψηλό στρές και σε άτομα με βαρύ ψυχολογικό φορτίο, κάτι που τελικά και αυτό σχετίζεται με το ''βόλεμα'' των επιθυμιών μας στα πλαίσια αυτού του υψηλού ρυθμού.

Η τάση του ατόμου να βρίσκει εύκολες λύσεις είναι μεν έμφυτη αλλά θα πρέπει να γαλουχείται. Η διατήρηση ενός υγιούς σώματος, μιας καλής φυσικής κατάστασης και μιας πνευματικής ισορροπίας είναι ζήτημα τόσο μεγάλης σημασίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ''γρήγορες'' λύσεις και να στριμωχθεί εντός της καθημερινής μας ρουτίνας. Τουναντίον ο χρόνος κατά τον οποίο ασκούμαστε πρέπει να αντιμετωπίζεται ως όαση εντός της καθημερινότητας και όχι ως ένα αναγκαίο κακό. Ένας υγιής και δυνατός άνδρας και μια γυμνασμένη και φλογερή γυναίκα δεν αποτελούν απλά πρότυπα της παραλίας και του μεσογειακού ''καμακιού'', αλλά μπορούν να αποτελέσουν υποκείμενα ποιότητας εντός της κοινωνίας, πρότυπα και δημιουργικά στελέχη. Είναι λάθος να εξισώνεται η άσκηση και διατροφή με τα δήθεν πρότυπα του χόλυγουντ, διότι η άσκηση του σώματος σημαίνει και ακόνισμα του νού και όχι μια ''παπάτζα'' του καλοκαιριού.

Ως εκ τούτου η άσκηση πρέπει να θεωρηθεί ως κάτι το ''ιερό'' και ως μια δραστική διέξοδο από τα αρνητικά του υψηλού ρυθμού ζωής, τόσο για την ωραιοποίηση του κορμιού, όσο και για την σωματική και πνευματική υγεία και ισορροπία. Όπως ισχύει κατά το Ρωμαϊκό ρητό «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου