Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

"Εχθρός" των εγκεφαλικών επεισοδίων το περπάτημα

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Stroke», οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου περπατώντας.

Έτσι λοιπόν, γυναίκες που προτιμούν να περπατούν αρκετές ώρες είχαν 37% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με αυτές που δεν περπατούσαν. Γυναίκες που ανέφεραν ότι περπατούσαν τουλάχιστον 2 ώρες την εβδομάδα με οποιοδήποτε ρυθμό εμφάνιζαν 30% χαμηλότερο κίνδυνο.

Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, η νέα έρευνα εστίασε στο είδος της άσκησης που θα ήταν ωφέλιμο για τις γυναίκες.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Jacob Sattelmair, του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστόνη, δήλωσε ότι αυτό αφορά το περπάτημα για κάποιο διάστημα, καθώς και το έντονο περπάτημα.

Οι γυναίκες που περπατούν με έντονο ρυθμό θα πρέπει να μπορούν να μιλούν αλλά όχι να τραγουδούν, δήλωσε. Η έρευνα περιέλαβε περίπου 39.999 γυναίκες 45 ετών και άνω οι οποίες ανέφεραν περιοδικά τη σωματική τους δραστηριότητα. Κατά τη διάρκεια των 12 ετών παρακολούθησης, 579 εμφάνισαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Εκτός από το περπάτημα, η έρευνα εξέτασε έντονες δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, το κολύμπι και το ποδήλατο, αλλά οι ερευνητές δεν εντόπισαν σχέση μεταξύ αυτών των έντονων δραστηριοτήτων και του μειωμένου κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μπορεί ενδεχομένως να μην υπάρχουν αρκετές γυναίκες στην ομάδα ώστε να προκύψει διαφορά.

Είναι επίσης πιθανό η μέτρια δραστηριότητα να είναι καλύτερη όσον αφορά τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, που αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη την ηλικία, τη χρήση ασπιρίνης, το κάπνισμα και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πηγή:iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου