Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Θέλετε να πάρετε περισσότερους μυς και δύναμη; Προσθέστε κιλά στην μπάρα..

Θέλετε να πάρετε περισσότερους μυς και δύναμη; Προσθέστε κιλά στην μπάρα.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι προφανές.
Όχι και τόσο. Για αυτό το θέμα έχουν γραφτεί τόνοι άρθρων, έχουν εφευρεθεί περίεργες μέθοδοι και εξωτικές τεχνικές άσκησης, και έχουν γίνει ατελείωτες συζητήσεις στο διαδίκτυο από αυτοαποκαλούμενους ειδικούς. Παρόλα αυτά όλα συντείνουν σε αυτήν την απλή αλήθεια.
Ναι υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες και λεπτομέρειες στην κατάρτιση ενός πετυχημένου προγράμματος δύναμης και όγκου αλλά η ουσία παραμένει η ίδια.
Το να προσθέτεις βάρος στην μπάρα και να σηκώνεις μεγαλύτερο φορτίο είναι η καρδιά ενός πετυχημένου προγράμματος αντίστασης.
Πάρτε όλες τις βασικές ασκήσεις πολλαπλών μυών, όπως π.χ. Βαθιά καθίσματα, άρσεις θανάτου, έλξεις στο μονόζυγο, κωπηλατικές, πιέσεις στον πάγκο, πιέσεις ώμων κτλ. Προσπαθήστε να πάρετε δύναμη σε αυτές με το να ανεβάζετε το φορτίο το οποίο μπορείτε να σηκώσετε και θα δείτε τους μυς σας να μεγαλώνουν πολύ γρήγορα.
Αυτές οι ασκήσεις είναι αποδεδειγμένα οι πιο αποτελεσματικές για χτίσιμο όγκου και πραγματικής δύναμης.
Προσθέστε 70 κιλά στις άρσεις θανάτου σας, 50 κιλά στα squat σας και 30 κιλά στις πιέσεις πάγκου σας και αν ακολουθήσετε την σωστή διατροφή θα δείτε το σώμα σας να αλλάζει σε χρόνο ρεκόρ. Ο μυϊκός όγκος που θα πάρετε θα είναι απίστευτος. Θα γίνετε σύντομα διπλάσιος, και οι μυς σας θα ανταποκρίνονται και σε τρομερή δύναμη.
Είναι τόσο απλό. Όμως κάποιοι δεν θέλουν να το παραδεχτούν. Απλά γιατί δεν το γνωρίζουν, ή ακόμα χειρότερα, γιατί αν και το γνωρίζουν θέλουν να προωθήσουν τις «καινοτόμες» μεθόδους τους, τα καινούργια θαυματουργά συμπληρώματα τους και να γεμίσουν τις τσέπες τους.
Έτσι βάζουν τους ασκούμενους να τρέχουν πέρα δώθε μέσα στο γυμναστήριο ισορροπώντας πάνω σε μπάλες σαν την μπαλαρίνα, κάνοντας περίεργες ασκήσεις, ακολουθώντας περίεργες και αναποτελεσματικές μεθόδους, δίνοντας έμφαση σε ασκήσεις απομόνωσης και σε άχρηστα μηχανήματα. Ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που χρειάζεται είναι να ακολουθήσουν την απλή και αποδεδειγμένα αποτελεσματική αρχή.
Ποια είναι αυτή, «συνεχή πρόοδο στα βάρη και στις επαναλήψεις». Αυτή είναι η απλούστερη και πιο αποτελεσματική μέθοδο. Πάντα ήταν και πάντα θα είναι.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε:
1) Γυμνάσετε τους μυς σας με βασικές ασκήσεις πολλών μυών.
2) Ξεκουραστείτε έτσι ώστε το σώμα να αναρρώσει.
3) Επαναλάβατε την διαδικασία σηκώνοντας πιο πολύ βάρος.

Αν καταφέρετε να αυξάνετε την δύναμη σας με το πέρασμα του χρόνου, από εβδομάδα σε εβδομάδα τότε ξέρετε ότι είστε στον σωστό δρόμο.
Αν η δύναμη σας παραμένει σταθερή και δεν μπορείτε να την αυξήσετε τότε πρέπει να ξέρετε ότι κάνετε κάτι λάθος.
Αρκεί να αναρωτηθείτε:
Πόσο συχνά βλέπετε έναν ασκούμενο να σηκώνει σε βαθύ κάθισμα 200 κιλά και να έχει αδύναμα ποδιά.
Έχετε δει ποτέ ασκούμενο να σηκώνει σε άρσεις θανάτου 250 κιλά και να μην έχει τεράστιους μυς στην πλάτη τους τραπέζιους και τα πόδια;
Έχετε δει ποτέ κάποιον με αδύναμους τρικέφαλους και στήθος να σηκώνει 150 κιλά στον πάγκο;

Σχεδόν ποτέ.

Γιατί;
Γιατί το πόσο μυώδης θα γίνετε είναι απευθείας συνάρτηση με το πόσο δύναμη έχετε.
Αυτός που μπορεί να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος με σωστή τεχνική θα είναι σχεδόν πάντα και ο πιο εντυπωσιακός σε εμφάνιση.
Ναι υπάρχουν πολλές άλλες λεπτομέρειες που πρέπει να συνυπολογίσετε για να φτιάξετε ένα καλό πρόγραμμα, αλλά πάντα το να γίνεστε δυνατότερος πρέπει να είναι ο πρωταρχικός σας στόχος.
Αν θέλετε να κάνετε προγράμματα του σωρού και εντυπωσιακές σαχλαμάρες, τρέχοντας από δω και από εκεί τότε εμπρός, είστε ελεύθεροι να τα κάνετε.
Αν όμως θέλετε πραγματικά αποτελέσματα τότε ξεκινήστε να κάνετε τα απολύτως βασικά.
Προπονηθείτε με ένταση στις βασικές ασκήσεις. Κρατάτε πάντα σημειώσεις και ημερολόγιο με το τι κάνατε και μετά προσπαθήστε να ξεπεράσετε τα νούμερα.
Αν καταφέρετε να το κάνετε αυτό σε μόνιμη βάση το σώμα σας θα αλλάξει σε χρόνο μηδέν. Θα γίνετε πολύ πιο μυώδης και γυμνασμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου