Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010

ΝΟΣΟΣ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας και αποτελεί μία πολύ συχνά εμφανιζόμενη ασθένεια στις σημερινές κοινωνίες.
Ένα ζήτημα υγείας,το οποίο αγγίζει όλους μας.Αποτελεί δε και ένα απο τα βασικά αντικείμενα μελέτης της ιατρικής επιστήμης.Εντοπίσαμε στι διαδίκτυο μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα και σας την αναδημοσιεύουμε.
Σύμφωνα με νέα έρευνα ορισμένοι συνδυασμοί τροφών όπως το ψάρι, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί, συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer, αλλά και της κατανάλωσης λιγότερων γαλακτοκομικών προϊόντων με υψηλά λιπαρά, κόκκινου κρέατος, οργανικού κρέατος και βουτύρου.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Columbia παρατήρησαν 2.148 ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω που δεν έπασχαν από Alzheimer.
Οι συμμετέχοντες έδωσαν πληροφορίες για τη διατροφή τους και αξιολογήθηκαν για ανάπτυξη Alzheimer κάθε 1,5 χρόνο σε διάστημα 4 ετών. Κατά τη διάρκεια της έρευνας 253 συμμετέχοντες εμφάνισαν τη νόσο.
Μεταξύ των τροφών που σχετίζονται με το μειωμένο κίνδυνο για Alzheimer περιλαμβάνονται οι ξηροί καρποί, το ψάρι, οι ντομάτες, τα πουλερικά, τα φρούτα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Η μείωση της πρόσληψης γαλακτοκομικών με υψηλά λιπαρά, κόκκινου κρέατος, οργανικού κρέατος και βουτύρου επίσης σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer.
Οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα ευρήματα στηρίζουν την περαιτέρω διερεύνηση των διατροφικών συνδυασμών και της διατροφικής συμπεριφοράς στην πρόληψη της νόσου.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι προηγούμενες έρευνες σχετικά με την επίδραση των ουσιών των τροφών στη νόσο Alzheimer είναι μεικτές, μερικώς επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι συνδυάζουν στα γεύματά τους ευρεία γκάμα προϊόντων και ουσιών που πιθανόν δρουν συνδυαστικά.
Ενημερωτικά εξ όσων γνωρίζουμε τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα που καναλώνουμε πιθανότατα ''φταίνε'' για αυτή την πάθηση.Συγκεκριμένα:
Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των ασθενών από τη νόσο Αλτσχάιμερ οδηγεί τις επιστημόνισες-νες να αναζητήσουν τα αίτια και στα νιτρώδη και νιτρικά άλατα που προστίθενται σε πολλά τρόφιμα για τη συντήρησή τους αλλά και για να αναδειχτεί η γεύση ή το χρώμα τους.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Alzheimer», τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα βρίσκονται λίγο έως πολύ παντού στην τροφική αλυσίδα, επειδή το έδαφος και το νερό είναι μολυσμένο από λιπάσματα που τα περιέχουν.
Η Αμερικανίδια παθολόγος Σούζαν Ντε Λα Μόντε οδηγήθηκε στο παραπάνω συμπέρασμα έπειτα από ανάλυση των ποσοστών θνησιμότητας την περίοδο 1968-2005 από ασθένειες που συνδέονται με τα γηρατειά. Σύμφωνα με τη μελέτη της, οι θάνατοι από Αλτσχάιμερ αυξήθηκαν 150 φορές.
Η ερευνήτρια δήλωσε: «Μιλάμε για μια γενιά νιτροζαμινών: οι αμίνες που βρίσκονται σε τρόφιμα υπερ-πρωτεϊνούχα που καταναλώνουμε αντιδρούν με τα νιτρώδη και τα νιτρικά άλατα και γίνονται νιτροζαμίνες, οι οποίες επιτίθενται στο DNA των κυττάρων και καταστρέφουν τα μιτοχόνδρια, που αποτελούν την πηγή ενέργειας των κυττάρων».
«Είναι λογικό τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα να παίζουν ρόλο στη νόσο Αλτσχάιμερ, όπου ο μεταβολισμός ενέργειας αλλάζει» σχολίασε ο ψυχίατρος Σάντρο Σόρμπι, που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. «Αυτή είναι η πρώτη σημαντική μελέτη που τα ενοχοποιεί: δεν πρέπει όμως να πανικοβαλλόμαστε. Απλώς, επειδή χρησιμοποιούνται ευρέως πρέπει να προσέχουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου