Δευτέρα, 5 Απριλίου 2010

όσο και αν προσπαθώ είναι πολύ δύσκολο να χάσω βάρος. Τι πρέπει να κάνω;

Οι περισσότερες δίαιτες πείνας ή δίαιτες που σας κάνουν να χάνετε πολλά κιλά, πολύ γρήγορα έχουν βλαβερές συνέπειες στην υγεία και κάνουν ζημιά στον μεταβολισμό σας. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορείτε τώρα να χάσετε εύκολα κιλά.
Οι βασικές αρχές για να βελτιώσετε τον μεταβολισμό σας είναι οι εξής:
  • Τρώτε 5 με 6 μικρά γεύματα την ημέρα
  • Προσπαθήστε να μοιράσετε τον χρόνο μεταξύ των γευμάτων και να τρώτε κάθε περίπου 3 ώρες.
  • Τρώτε επαρκείς ποσότητες φαγητού για να μην αισθάνεστε πείνα. Κρατήστε μεν αρνητικό ισοζύγιο στις θερμίδες αλλά μην παίρνετε πολύ λιγότερες θερμίδες από αυτές που θέλετε για να συντηρηθείτε. Αν π.χ. χρειάζεστε 2500 θερμίδες για να συντηρήσετε το βάρος σας φροντίστε να πάρετε περίπου 2000. Όχι λιγότερες. Αν πάρετε λιγότερες τότε ο οργανισμός σας θα αισθανθεί ότι βρίσκετε σε κατάσταση πείνας και θα κατεβάσει τον μεταβολισμό ώστε να συντηρηθεί. Αυτός είναι ένας μηχανισμός με τον οποίο μας έχει προικίσει η φύση έτσι ώστε να μπορούμε να συντηρηθούμε σε δύσκολες περιόδους στις οποίες δεν είχαμε επαρκή τροφή. Είναι προτιμότερο να χάνετε βάρος πιο αργά αλλά σταθερά παρά γρήγορα.
  • Διαλέξτε σωστά την τροφή σας. Γενικά οι φυσικές μη επεξεργασμένες τροφές είναι οι καλύτερες. Φροντίστε να τρώτε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης και αρκετές πράσινες σαλάτες και λαχανικά.
  • Φροντίστε να εξασκήστε αερόβια. Πολλοί πιστεύουν ότι αεροβική ή καρδιαγγειακή άσκηση είναι μόνο η άσκηση χαμηλής έντασης και μεγάλης διάρκειας (περπάτημα στον διάδρομο π.χ.). Αν και αυτή η άσκηση έχει όντως ευεργετικά αποτελέσματα δεν είναι η πλέον κατάλληλη για να διεγείρει τον μεταβολισμό σας. Αν θέλετε πραγματικά να εκτοξεύσετε τον μεταβολισμό σας τότε πρέπει να κάνετε καρδιαγγειακή άσκηση υψηλής έντασης.
  • Κάντε ασκήσεις αντίστασης- Βάρη, δράμια κτλ. Οι μυς χρειάζονται πολύ ενέργεια τόσο για να χτιστούν όσο και για συντηρηθούν. Μισό κιλό μυς απαιτεί 53 θερμίδες μόνο και μόνο για να συντηρηθεί. Γενικά να προτιμάτε τις ασκήσεις που δουλεύουν πολλούς μυς μαζί ή ακόμα και ολόκληρο το σώμα και όχι ασκήσεις απομόνωσης.
Οι πιο πάνω είναι απλώς γενικές αρχές για να επιδιορθώσετε τον μεταβολισμό σας. Αν θέλετε πραγματικά να χάσετε βάρος με σωστή διατροφή φροντίστε να συμβουλεύεστε έναν ειδικό και μην κάνετε δίαιτες που βρίσκετε σε περιοδικά ή που σας δίνουν διάφοροι φίλοι σας. Επισκεφτείτε έναν διαιτολόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου