Τρίτη, 11 Μαΐου 2010

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν δυνατότεροι...!

Τελικά το έχει η μοίρα τους. Οι Ευρωπαίοι (και ειδικά οι Άγγλοι) όποια έρευνα και να διεξάγουν, όταν χρειαστεί να κάνουν μια αναδρομή στο παρελθόν, πάνω στους Έλληνες πέφτουν.
Αν και σήμερα η τεχνολογία και επιστήμη της άθλησης έχει ξεφύγει τελείως, οι σημερινοί άντρες και γυναίκες δεν είναι πιο αθλητικοί από τους αρχαίους προγόνους μας. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα δηλαδή.

Μια τελευταία έρευνα που διεξήχθη στα Πανεπιστήμια του Λονδίνου και Ληντς είχαν το θάρρος να συγκρίνουν τις επιδόσεις των αρχαίων Ελλήνων με τον σημερινό παγκόσμιο άνθρωπο.

Η έρευνα είχε σαν βάση την αρχαία Αθήνα και τις γνωστές τριήρεις. Κάθε πλοίο οδηγείτο από περίπου 170 κωπηλάτες. Το Αθηναϊκό Ναυτικό είχε στη διάθεσή του, ανά πάσα στιγμή 200 περίπου τριήρεις για μια σημαντική ναυμαχία. Που σημαίνει περίπου 34.000 κωπηλάτες, έτοιμους για μάχη. Βάζοντας σαν δεδομένα την ταχύτητα των πλοίων αλλά και τη διάρκεια μιας ναυμαχίας (χωρίς να υπολογίζει τις καθημερινές σχεδόν ασκήσεις εν καιρώ ειρήνης), ανακάλυψαν ότι ο μέσος μεταβολικός ρυθμός κάθε κωπηλάτη ταιριάζει μόνο με τους σημερινούς παγκόσμιους πρωταθλητές. Η διαφορά όμως είναι σήμερα ότι, κατ’ αντιστοιχία με το σημερινό πληθυσμό, ούτε στη φαντασία μας δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί αθλητές τέτοιου επιπέδου.

Δεν είναι λοιπόν μόνο η εξέλιξη της επιστήμης αυτή που βοηθάει τον αθλητή. Η διαφορά είναι στο συνολικό τρόπο ζωής.

Μην ξεχνάτε ότι το 500π.Χ. δεν υπήρχε τηλεόραση, ούτε αυτοκίνητα, ενώ η καθημερινή τους διατροφή στηριζόταν στην πρωτεινη, τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα (ξηροί καρποί, φρέσκο ελαιόλαδο, ψάρια) και τους σύνθετους υδατάνθρακες (μέλι, κριθαρένιο ψωμί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου