Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΒΑΡΗ

Η αρθρίτιδα ή ο πόνος στα χέρια μπορεί να καταστήσει δύσκολο έναν αριθμό από διάφορες δραστηριότητες που απαιτούν λαβές, συμπεριλαμβανομένης και της προπόνησης με βάρη. Ο πόνος και η αδυναμία στα χέρια και τα δάχτυλα κάνει δύσκολη την λαβή των αλτήρων ή άλλων τύπων βαρών, κάνοντας την προπόνηση δύναμης μια επίπονη και εξαντλητική διαδικασία.

Το πρώτο βήμα για τον έλεγχο και την θεραπεία της αρθρίτιδας είναι, φυσικά, μια επίσκεψη στον γιατρό για την κατάλληλη διάγνωση και την συζήτηση όσον αφορά τα φαρμακευτική θεραπεία που θα ακολουθήσετε, τις ασκήσεις που θα εκτελέσετε και τα άλλα εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε τον πόνο. Θα πρέπει επίσης να κάνετε ξεκάθαρο στον γιατρό σας για το ασκησιολόγιο και την προπόνηση με βάρη που θέλετε να ακολουθήσετε.

Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που δείχνουν ότι η προπόνηση δύναμης μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την δύναμη, τον πόνο και τη ποιότητα ζωής των ανθρώπων με διάφορους τύπους αρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένης της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Εναλλακτικές λύσεις έναντι των αλτήρων

Εάν βρίσκετε δύσκολο να κρατάτε αλτήρες στα χέρια λόγω πόνου ή αδυναμίας, υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε:

* Resistance Bands (λάστιχα αντίστασης) – με την χρησιμοποίηση αυτών των λάστιχων μπορείτε να κρατάτε τις λαβές με τα δάχτυλα ανοιχτά. Αυτό μπορεί να μην είναι εφικτό σε κάθε άσκηση ,ωστόσο θα πρέπει να επιλέξετε ασκήσεις που μπορείτε ακίνδυνα να εκτελέσετε κρατώντας τα χέρια ανοιχτά. Μερικές ιδέες περιλαμβάνουν: πιέσεις στήθους, κάμψεις δικεφάλων, άνοιγμα του ενός χεριού, πιέσεις πάνω από το κεφάλι, πλάγια καθίσματα, προβολές κ.α.
* Medicine Ball (Ιατρική μπάλα) - αυτή είναι μια άλλη καλή επιλογή για προσθέσετε αντίσταση στο πρόγραμμά σας χωρίς να χρεαστεί να σηκώσετε κάποιον αλτήρα. Οι ιατρικές μπάλες παρέχονται σε ποικιλία μεγέθους και βάρους μπορείτε κρατώντας τες να εκτελέσετε ασκήσεις όπως οι προβολές, οι πλάγιες προβολές, τα ροκανίσματα κοιλιακών και οι κάμψεις δικεφάλων με πιέσεις χεριών. Θα χρειαστείτε δύναμη στα χέρια για να κρατήσετε τη μπάλα, ιδιαίτερα εάν εκτελέσετε ασκήσεις με το ένα χέρι, επομένως δοκιμάστε στην αρχή να σηκώσετε ελαφρύτερα κιλά (1,5 με 2,5 kg ) και βαθμιαία αυξήστε.
* Βάρη με λαβές - μια άλλη επιλογή για την χρησιμοποίηση βάρους με λαβές είναι τα smartbells. Οι λαβές είναι πιο ανοιχτές και μπορείτε να πιάσετε το βάρος από οποιαδήποτε πλευρά, επιτρέποντας να διανείμετε το βάρος περισσότερο ομοιόμορφα και εκτός από τα δυο χέρια.
* Βάρη καρπών - εάν βρίσκετε δύσκολο να εκτελέσετε ασκήσεις με την ιατρική μπάλα ή τα βάρη που κρατάτε δεν έχουν αρκετή αντίσταση ή βάρος, προσθέσετε βάρη στους καρπούς, μια άλλη επιλογή για να αυξήσετε την ένταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου