Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Λίπος και Κοιλιακοί....

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι δεν μπορεί να ισχύει αυτό που ρωτάνε πολλοί, αν είναι δηλαδή δυνατό να χάσει επιλεκτικά κάποιος λίπος από συγκεκριμένα σημεία του σώματος.
Η απώλεια του σωματικού λίπους είναι μια διαδικασία που επιτυγχάνεται  με τρόπο συστηματικά, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορείς να επιλέξεις από πού θα προέλθει το λίπος που θα καεί. Όταν το λίπος καίγεται προκειμένου να μετατραπεί σε ενέργεια, το λίπος θα προέλθει από όλα τα σημεία του σώματος.

Μάλιστα το άσχημο είναι ότι το πρώτο σημείο που θα συσσωρεύσει λίπος θα είναι το τελευταίο σημείο από το οποίο θα προέλθει το λίπος που θα καεί.
Ο λόγος για τον οποίο ο καθένας έχει τα αδύνατα σημεία όσον αφορά στη συσσώρευση λίπους είναι ο γενετικός κώδικας του καθενός. Όπως ακριβώς κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό χρώμα μαλλιών ή ματιών έτσι έχει και διαφορετικά σημεία ευαίσθητα στη συσσώρευση λίπους.
Στις περισσότερες γυναίκες τα ευαίσθητα σημεία είναι η περιφέρεια ενώ για τους άντρες είναι οι κάτω κοιλιακοί. Το γνωστό σωσίβιο.

Πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση από καιρό σε καιρό να γυμνάζουν μέχρι σημείου εξάντλησης μυϊκές ομάδες, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα κάψουν το λίπος στις συγκεκριμένες ομάδες.

Το να γυμνάζεις καθημερινά τους κοιλιακούς για παράδειγμα, θα έχεις σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά στην εκγύμναση και σκλήρυνση των κοιλιακών. Όμως το λίπος είναι άλλη υπόθεση. Και για να λέμε όλη την αλήθεια αυτό που μάλλον θα πετύχουμε είναι να έχουμε σκληρούς και μεγάλους κοιλιακούς τους οποίους όμως δεν θα μπορούμε να τους δούμε  λόγω του λίπους που θα τους καλύπτουν.

Κόντρα στην πεποίθηση που έχουν οι περισσότεροι, ο καλύτερος τρόπος για να κάψεις το περιττό λίπος γύρω από την μέση σου, δεν είναι τα εκατοντάδες σετ των χιλιάδων επαναλήψεων στους κοιλιακούς. Η λύση είναι η αερόβια άσκηση. Περπάτημα, τρέξιμο, ελλειπτικό, κωπηλασία κτλ.
Πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν την αερόβια άσκηση πολύ νωρίς. Στα πρώτα 10 λεπτά αερόβιας προπόνησης, το γλυκογόνο (αποθηκευμένοι υδατάνθρακες) είναι η πρώτη πηγή ενέργειας. Αν σταματήσεις πριν τα 20 λεπτά θα έχεις κάνει μισή δουλειά. Σίγουρα θα έχεις κάποια αποτελέσματα όσον αφορά στην καρδιοαναπνευστική σου βελτίωση, όμως το σώμα δεν θα έχει μπει στην φάση της λιποδιάλυσης.
Το μυστικό είναι ότι θα πρέπει οι αποθήκες γλυκογόνου να αδειάσουν πρώτα, ώστε το σώμα να αναγκαστεί να κάψει λίπος προκειμένου να αντλήσει την απαραίτητη ενέργεια. Και αυτό συνήθως παίρνει 20-30 λεπτά.
Αυτό σημαίνει ότι για να κάψουμε μια ικανοποιητική ποσότητα λίπους η αερόβια προπόνηση θα πρέπει να διαρκέσει 40-60 λεπτά.
Παρ’όλα αυτά όμως ακόμα και αν ασκούμαστε αεροβικά κάθε μέρα, χωρίς τη σωστή διατροφή, το αποτέλεσμα θα είναι φτωχό. Η απώλεια λίπους από τους κοιλιακούς είναι 50% άσκηση και 50% διατροφή. Μια διατροφή με σκοπό την απώλεια λίπους πρέπει να είναι χαμηλή σε θερμίδες. Άσχετα με το πόσο μακρά και πόσο σκληρή προπόνηση κάνουμε αν οι θερμίδες που λαμβάνουμε είναι συνολικά περισσότερες τότε θα έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Το ιδανικό σενάριο διατροφής είναι να χωρίζουμε τις ολικές θερμίδες σε 5-6 γεύματα. Ένας βασικός κανόνας είναι να αυξήσουμε το ποσοστό των πρωτεϊνών και να μειώσουμε αυτό των υδατανθράκων, ειδικά στα βραδινά γεύματα.
Πέρα από την καλή διατροφή και την εξειδικευμένη άσκηση των κοιλιακών ένας άλλος παράγοντας είναι η γενική εξάσκηση με βάρη. Είναι σημαντικό για τους κοιλιακούς να γυμνάζουμε όλο το σώμα με βάρη. Κι αυτό γιατί το να γυμνάζεις μόνο τους κοιλιακούς χωρίς για παράδειγμα να γυμνάσουμε τους ανταγωνιστές μυς, όπως οι ραχιαίοι, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε τραυματισμούς.

Επίσης πολύς κόσμος έχει την λανθασμένη (ή ίσως μισοαληθής) άποψη ότι η αερόβια άσκηση θα μειώσει το βάρος μου και στη συνέχεια θα προσθέσω βάρη ώστε να αναπτυχθώ μυϊκά. Κάτι τέτοιο περιέχει μια δόση αλήθειας, αφού πράγματι η γυμναστική με βάρη είναι αναερόβια, που σημαίνει ότι καίει γλυκογόνο κι όχι λίπος. Όμως η αύξηση της μυϊκής μάζας είναι ικανή από μόνη της να αλλάξει άρδην τον μεταβολικό ρυθμό του σώματος. Όσο ταχύτερος είναι ο μεταβολισμός τόσο γρηγορότερα καίμε λίπος.

Μια πλήρης προπόνηση πρέπει να περιλαμβάνει αερόβια άσκηση, γυμναστική με βάρη και ασκήσεις για τους κοιλιακούς.
Πριν αποφασίσεις να προχωρήσεις σε δραστικά μέτρα, διάβασε τις παρακάτω συμβουλές. Το κάψιμο λίπους στην κοιλιά δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά είναι απλή αν γνωρίζεις τον τρόπο. Για αυτό διάβασε:
1.Η απώλεια λίπους παίρνει χρόνο, γι αυτό ξεκίνα τώρα! Κάνε υπομονή και μην ονειρεύεσαι ότι θα γραμμώσεις σε μια νύχτα.

2. Το λίπος από τους κοιλιακούς θα καεί με ένα συνδυασμό αερόβιας και γυμναστικής με βάρη. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει.

3. Διάλεξε πολλές παραλλαγές κοιλιακών που να ταιριάζουν στον τύπο του σώματός σου. Μην κολλάς μόνο στις  παραδοσιακές μορφές άσκησης.

4. Η διατροφή σου πρέπει να είναι στεγνή, χαμηλή σε λιπαρά και ζάχαρη και να περιέχει πολλά μικρά γεύματα.

5. Μην γυμνάζεις μόνο τους κοιλιακούς, αλλά όλο το σώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου