Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Τροφές που βοηθάνε στην αποτοξίνωση του οργανισμού

Το όξινο/αλκαλικό επίπεδο του σώματος ( γνωστό ως το ''Ph'' ) είναι σημαντικό για υγειή κύτταρα και ιστούς. Για να λειτουργεί το σώμα σωστά, χρειάζεται να κρατάει την αλκαλική/ όξινη ισορροπία σε κανονικά επίπεδα. Εάν το σώμα είναι πολύ όξινο ή πολύ αλκαλικό τα κύτταρα μπορεί να καταστραφούν και δεν θα λειτουργούν αποτελεσματικά, επηρεάζοντας την υγεία μας.


Οι τροφές μπορούν να επηρεάσουν το Ph του σώματος (το οποίο κανονικά είναι ελαφρώς αλκαλικό), και η διατροφή είναι η κύρια αιτία μη- ισορροπημένου Ph. Μερικές τροφές διασπώνται σε ουσίες με όξινη μορφή, ενώ άλλες διασπώνται σε ουσίες με αλκαλική μορφή.


Η διατροφή μας θα πρέπει να αποτελείται από 70% αλκαλικής μορφής τροφές και 30% όξινης μορφής τροφές. Αλκαλικής μορφής τρόφιμα είναι τα φρέσκα φρούτα όπως τα πεπόνια, ανανάς, μάνγκο, ακτινίδιο, παπάγια, και λαχανικά, όπως τα σπαράγγια, σέλινο, σπανάκι, καρότο, κρεμμύδι, μπρόκολο και πατάτες με τη φλούδα. Όξινης μορφής τρόφιμα, είναι το κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, φακές, ζάχαρη, καρύδια και φουντούκια.


Οι φυσιοθεραπευτές πιστεύουν ότι κρατώντας τον οργανισμό σας σε αλκαλικό επίπεδο, θα βελτιώσετε την διάθεσή σας, την ενέργειά σας, την ποιότητα του ύπνου, και επίσης θα μειώσετε τους σωματικούς πόνους όπως πονοκεφάλους.


Μήλα: Περιέχουν βιταμίνη Ε. Βελτιώνουν την αντοχή των μυών και των νεύρων, και προστατεύουν το αναπνευστικό σύστημα απ' τις τοξίνες. Είναι καλή πηγή των βιταμινών Α και C, βιοτίνης, φολικού οξέως και κερκετίνης (quercetin), που είναι ένα αντιοξειδωτικό το οποίο μειώνει την χοληστερίνη και το λίπος.


Παντζάρι: Θεωρείται ότι καθαρίζει το συκώτι, θρέφει το νευρικό σύστημα και το μυαλό με το μαγγάνιο, το μαγνήσιο και το φολικό οξύ που περιέχει.


Μπρόκολο: Περιέχει μεγάλες ποσότητες φολικού οξέος, βιταμίνης Α και C, ασβεστίου και φωσφόρου, που βοηθάει στο χτίσιμο και στη διατήρηση δυνατών οστών.


Λάχανο: Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και ασβέστιο. Εξαιρετική πηγή χλωρίου και θείου, που απωθεί τα απόβλητα και καθαρίζει το αίμα.


Καρότα: Περιέχουν βιταμίνη Α και C, θεωρείται ότι καθαρίζουν, θρέφουν και διεγείρουν το σώμα, κυρίως το συκώτι, τα νεφρά και το πεπτικό σύστημα.


Σέλινο: Αναγνωρίζεται ως διουρητικό και καθαρτικό. Είναι η πιο πλούσια πηγή νατρίου, μιας και περιέχει πάνω από 120mg σε 100 γρ.


Κεράσια: Περιέχουν σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, βιταμίνη Α και C. Αποβάλλουν τις τοξίνες από τα νεφρά, το συκώτι και το πεπτικό σύστημα. Τα κεράσια περιέχουν μια ουσία, που ονομάζεται''ellagic acid'' η οποία προστατεύει από τον καρκίνο.


Ρεβίθια: Καλή πηγή φυτικών ινών και ασβεστίου για υγειή οστά. Περιέχουν φώσφορο το οποίο βοηθάει τα νεφρά και νεύρα, και κάλιο το οποίο θρέφει τους μυς.


Αγγούρι: Περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Ε, απαραίτητη για τους μυς της καρδιάς, και ιώδιο για υγειή νύχια, μαλλιά, δέρμα, δόντια, και την λειτουργία του θυροειδή. Εμποδίζει την κατακράτηση υγρών.


Μάραθο: Είναι διουρητικό, και καταπραΰνει το στομάχι.


Σκόρδο: Περιέχει θείο. Καθαρίζει το αναπνευστικό και το λεμφικό σύστημα.


Πιπερόριζα: Καθαρίζει, ερεθίζει και ανανεώνει το πεπτικό σύστημα.


Σταφύλι: Περιέχει ellagic acid το οποίο έχει αντικαρκινογενή επίδραση. Επίσης, περιέχει μαγγάνιο, που είναι γνωστό και ως ''το μέταλλο της μνήμης'', το οποίο θρέφει το νευρικό σύστημα, διατηρεί την παραγωγή των σεξουαλικών ορμονών και βοηθάει στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Είναι καλή πηγή πυρίτιου, που βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος, και είναι απαραίτητο για την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των δόντιών.


Λεμόνι: Εξαιρετική πηγή φώσφορου. Χρειάζεται για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Είναι καλή πηγή νάτριου, το οποίο βοηθάει στη κύρια μείωση των τοξίνων και στον καθαρισμό του λυμφατικού συστήματος. Επίσης, διεγείρει το συκώτι και την χοληδόχο κύστη. Λίγο φρέσκο στιμμένο λεμόνι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό (αναλογία 25/75) είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε το πρωί για να δώσετε ενέργεια στο συκώτι σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου