Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Κυκλική προπόνηση...

alt Η κυκλική προπόνηση είναι από τις πιο αποτελεσματικές και δύσκολες μεθόδους άσκησης.

Όταν λέμε κυκλική προπόνηση εννοούμε τα προγράμματα στα οποία παίρνετε μια ομάδα από ασκήσεις και τις εκτελείτε την μια μετά την άλλη με περιορισμένη ή καθόλου ξεκούραση.

Αυτού του είδους η άσκηση είναι πραγματικά πολύ απαιτητική για το σώμα. Δεν δίνει μόνο δύναμη και αντοχή αλλά είναι πολύ δύσκολη και για τα ενεργειακά σας συστήματα. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί προπονητές χρησιμοποιούν τον όρο «μεταβολικά προγράμματα» για αυτή την μέθοδο προπόνησης.

Λόγω της τρομερής έντασης και κούρασης που προκαλούν, συνήθως χρησιμοποιούνται χαμηλότερα βάρη και δεν είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε ασκήσεις που απαιτούν υψηλή τεχνική όπως για παράδειγμα οι ολυμπιακές άρσεις με μπάρα.

Ένα τεράστιο πλεονέκτημα που έχει η κυκλική προπόνηση είναι ότι δουλεύει πολύ καλά σε ομαδικά προγράμματα. είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος άσκησης για γκρουπ αθλητών και αν και μερικοί νομίζουν ότι δεν χτίζει δύναμη (λόγω του ότι χρησιμοποιούνται χαμηλότερα φορτία) η πράξη έχει δείξει ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. πολλοί προπονητές δύναμης που πειραματίστηκαν με αυτά εξεπλάγησαν από το γεγονός ότι οι αθλητές τους δυνάμωσαν σημαντικά.

Ένα άλλο πλεονέκτημα που έχουν τα κυκλικά προγράμματα είναι ότι λόγω της χρησιμοποίησης χαμηλότερου φορτίου, υπάρχει λιγότερη πιθανότητα τραυματισμού. Όταν όμως λέμε ελαφρύτερο φορτίο δεν εννοούμε ευκολότερο. Παρόλο που οι κλειδώσεις και ο συνδετικός ιστός δέχονται λιγότερη καταπόνηση, τα ενεργειακά συστήματα και η καρδιά θα δουλέψουν πολύ δυνατά. Σε βαθμό που να μην χρειάζεται καθόλου να κάνετε κάποιου άλλου αερόβια άσκηση.

Έχει επίσης αποδειχτεί ότι με την σωστή ρύθμιση των παραμέτρων φόρτωσης ο ασκούμενος μπορεί να χτίσει πολύ δυνατό μυϊκό ιστό και να πάρει όγκο. Αν μάλιστα ακολουθήσει και μια σωστή διατροφή δεν θα πάρει καθόλου λίπος. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε μια δίαιτα χαμηλότερων θερμίδων η κυκλική προπόνηση θα σας κάνει να κάψετε το λίπος σε απίστευτο βαθμό και να πάρετε τρομερή γράμμωση.
Χρησιμοποιείτε μάλιστα ευρέως για αυτόν τον στόχο.
Με αλλά λόγια το σύστημα αυτό είναι από τα πιο ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά συστήματα στον χώρο της άσκησης. Αρκεί να ξέρετε πως θα ρυθμίσετε κατάλληλα τα προγράμματα για τον κάθε στόχο.

Πλεονεκτήματα που προσφέρει:

1.    Δύναμη
2.    Μυϊκή αντοχή
3.    Φυσική κατάσταση
4.    Καρδιαγγειακή αντοχή
5.    Αυξημένη δυνατότητα παραγωγής έργου
6.    Αυξημένη  δυνατότητα να αντιμετωπίζετε την κόπωση
7.    Δεν είναι ανάγκη να κάνετε άλλου είδους αερόβια άσκηση.

Για την εκτέλεση τους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε άσκηση και με οποιοδήποτε εργαλείο. Ασκήσεις με το σωματικό σας βάρος, μπάρες και αλτήρες, δράμια, μηχανήματα ακόμα και διάφορα αντικείμενα όπως π.χ. πέτρες ή αμμόσακους. μπορείτε να συνδυάσετε τα πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου