Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Μύθοι για το μυϊκό σου σύστημα..

Υπάρχουν μύθοι που αντί να μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι, αντιθέτως μας αγχώνουν και μας κάνουν να παρατάμε κάθε προσπάθεια για να βελτιώσουμε τη συνολική εικόνα του εαυτού μας. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τα φούμαρα που κυκλοφορούν σχετικά με το μυϊκό σύστημα του καθενός μας και τι συμβαίνει με αυτό σε περίπτωση που είτε δείχνουμε υπερβολικό ζήλο είτε όχι.

Οι μύες μετατρέπονται σε λίπος όταν σταματάς τη γυμναστική
Όχι, δε συμβαίνει αυτό το πράγμα. Οι μύες και το λίπος διαφέρουν στη χημική τους σύσταση και κανένα από τα δύο δε μπορεί να μετατραπεί στο άλλο.

Οι μεγάλοι μυς σε κάνουν δυσκίνητο
Ούτε αυτό ισχύει. Η ευλυγισία και η ελαστικότητα δεν έχουν να κάνουν με την μυική ανάπτυξη. Όσο πιο μεγάλος είναι ένας μυς, τόσο πιο γρήγορος γίνεσαι εσύ. Δεν έχεις δει οι αθλητές των κρίκων στην ενόργανη (που είναι "τούμπανο") πόσο ευλύγιστοι είναι;

Χρειάζεται να πάρεις συμπληρώματα πρωτεϊνών για να δεις τους μυς σου να μεγαλώνουν

Όχι δε χρειάζεσαι. Οι υδατάνθρακες είναι το «καύσιμο» που χρειάζεσαι για να ανταπεξέλθεις στις ασκήσεις και οι πρωτείνες αποτελούν τα δομικά τους στοιχεία. Οι extra πρωτεΐνες δε χρειάζονται, εκτός αν έχεις σκοπό να γίνεις σαν τα "καβούρια" του body building που έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο υπερπροσπάθειας (και πολύ συχνά ανάλογης ..."φαρμακευτικής αγωγής"). 

Χωρίς πόνο δεν έχεις αποτέλεσμα
Σε καμία περίπτωση. Οτιδήποτε παραπάνω από μία αίσθηση καψίματος στους μυς κατά τη διάρκεια της άσκησης σημαίνει ότι επέρχεται τραυματισμός. Δε νομίζω να θέλεις κάτι τέτοιο.

100 ροκανίασματα την ημέρα έχουν σαν αποτέλεσμα μια επίπεδη κοιλιά
Όχι δεν έχουν. Μόνο η κανονική αεροβική άσκηση, όπως είναι το τρέξιμο, σε συνδυασμό με τη χαμηλή -σε λίπος- διατροφή, μπορούν να εξαφανίσουν την κοιλιά σου. Οι κοιλιακοί σου βρίσκονται πίσω από το στρώμα του κοιλιακού λίπους. Αν δεν ρίξεις το ποσοστό λίπους στον οργανισμό σου, δεν θα τους δεις να διαγράφονται.

Όσο πιο πολλούς μυς έχεις, τόσο πιο βαρύς είσαι
Και πάλι όχι. Όσο και να είναι το βάρος των μυωδών αντρών, ποτέ δεν είναι υπέρβαροι, αν το λίπος του σώματός του δεν ξεπερνά το 18% του συνολικού τους βάρους.

Η άρση βαρών είναι ο μόνος τρόπος για να χτίσει κανείς μυς

Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το δικό σου βάρος (κάνοντας push ups) ή να ασκείς δύναμη ενάντια σε κάποιο αντικείμενο.

Τα μηχανήματα βάρους είναι καλύτερα από τα ελεύθερα βάρη
Όχι. Τα ελεύθερα βάρη χτίζουν μυϊκή μάζα και δύναμη πιο αποτελεσματικά, διότι επιστρατεύουν περισσότερες μυϊκές ομάδες (τόσο τις βασικές όσο και τις δευτερεύουσες) προκειμένου να στηρίξουν σωστά το βάρος. Γενικά όσο περισσότερους βαθμούς ελευθερίας έχει μια άσκηση κατά την κίνηση, τόσο πιο αποτελεσματική είναι. 

Τα στεροειδή χτίζουν μυς

Όχι δεν το κάνουν. Τα στεροειδή σε βοηθούν να ανταπεξέλθεις σε πιο σκληρή προπόνηση. Το να καταναλώνεις στεροειδή δε σου επιφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα, εκτός αν γυμνάζεσαι παραπάνω. Και φυσικά οι καταστροφικές συνέπειες για τον οργανισμό σου είναι πάρα πολλές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου