Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011

Σύνθετοι υδατάνθρακες πριν το τρέξιμο


Για να είμαστε γεμάτοι ενέργεια πριν το τζόγκιγκ ή την ποδηλασία χρειαζόμαστε υδατάνθρακες. Όλοι οι υδατάνθρακες είναι ίδιοι σωστά;
Όχι, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Sport Physiology and Performance. Οι ερευνητές χώρισαν σε δύο ομάδες δρομείς μεγάλων αποστάσεων, δίνοντας στην πρώτη ομάδα 1γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους υδατάνθρακα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και στην δεύτερη την ίδια ακριβώς ποσότητα υδατάνθρακα χαμηλού δείκτη. Η δεύτερη ομάδα εμφάνισε καλύτερα αποτελέσματα, τελειώνοντας την ίδια διαδρομή κατά 3 λεπτά ταχύτερα.
Η εξήγηση είναι ότι οι υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη παρείχαν στους ασκούμενους μυς με μεγαλύτερες ποσότητες γλυκογόνου μέσω της οξείδωσης των υδατανθράκων, προστατεύοντας έτσι το γλυκογόνο των μυών.
Γενικά, αυτού του είδους οι υδατάνθρακες είναι ποιοτικότεροι και πολύ πιο χρήσιμοι για το διάστημα που προηγείται της προπόνησης. Αντίθετα οι απλοί υδατάνθρακες είναι ιδανικοί για αμέσως μετά την άσκηση, τη στιγμή που το σώμα έχει ανάγκη από άμεση κάλυψη του απολεσθέντος γλυκογόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου