Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2011

O Γλυκαιμικός Δείκτης των γευμάτων επηρεάζει σοβαρά την προπόνηση.

Οι διατροφικές έρευνες εξετάζουν στενά το είδος και την ποσότητα των υδατανθράκων καθώς και πως αυτοί θα επηρεάσουν την γλυκόζη του αίματος. Γι αυτό άλλωστε ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφών είναι σημαντικός αφού αυτό είναι και το μέτρο που καθορίζει τη γλυκόζη.
Οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι εκείνες που διασπώνται αργά μέσα στο σώμα και ως εκ τούτου δεν ανεβάζουν την γλυκόζη γρήγορα. Τέτοιες τροφές είναι τα λαχανικά, κάποια φρούτα, το ρύζι, οι πατάτες, οι πρωτεϊνικές τροφές, κάποιοι ξηροί καρποί. Αντίθετα οι τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη διασπώνται γρήγορα με αποτέλεσμα η γλυκόζη του αίματος να ανεβαίνει με ταχύ ρυθμό. Τέτοιες τροφές είναι η ζάχαρη, τα ζυμαρικά, το λευκό ψωμί και ορισμένα γλυκά φρούτα.
Όσοι θέλουν αν χάσουν βάρος, οι τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι η ιδανική λύση αφού προσφέρουν υψηλής ποιότητας και ποσότητας ενέργεια που καταναλώνεται αργά και σταθερά.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα καλύτερες και χρονικά μεγαλύτερες προπονήσεις. Ένα καλό παράδειγμα είναι τα δημητριακά  που καταναλώνονται στο πρωινό γεύμα ή λίγο πριν την προπόνηση. Η ενέργεια κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι το πρώτο και σημαντικότερο αποτέλεσμα, η μεγαλύτερη ωφέλεια που προσφέρει η κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
(European Journal of Clinical Nutrition, Jan 2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου