Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΓΕΙΑ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ FITNESS;

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι  θεωρούν ότι όσο μεγαλώνουμε τόσο η υγεία μας εξασθενεί. Μπορεί αυτό να έχει μια δόση αλήθειας αλλά αν κινηθούμε έξυπνα αυτή η εξασθένηση μπορεί να είναι έως και ασήμαντη. Όσο περισσότερο φροντίζουμε το σώμα μας τόσο υγιέστερο παραμένει και τόσο περισσότερο θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στα προβλήματα του γήρατος. Έχουμε πράγματι τη δυνατότητα να αυξήσουμε τις πνευματικές μας δυνατότητες όσο μεγαλώνουμε, να έχουμε καλύτερη φόρμα, ίσως δε και την καλύτερη φόρμα της ζωής μας και να νιώθουμε καλύτερα από ποτέ.
Όμως η αθλητική ικανότητα δεν σημαίνει απαραιτήτως και καλύτερη υγεία.. Και αντίστροφα. Το να είσαι υγιής δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είσαι και αθλητής. Η υγεία και το fitness είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Το σημαντικό είναι να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα δύο, και καλή υγεία και αθλητική ικανότητα. Ανάλογα βέβαια με τις δυνατότητες αλλά και την επιθυμία του καθενός.
Τι σημαίνει λοιπόν «κορμός»;Ο κορμός είναι το σύνολο των μεγάλων τμημάτων του σώματος από την λεκάνη ως τους ώμους. Περιλαμβάνει λοιπόν την λεκάνη, τους κοιλιακούς, την πλάτη και το στήθος. Αυτά τα τμήματα είναι υπεύθυνα για την ισορροπία  του σώματος και την ελαστικότητα. Κάθε κίνηση που κάνουμε σίγουρα εξαρτάται από τον κορμό μας. Είτε βουρτσίζουμε τα δόντια μας ή τρέχουμε μαραθώνιο. Αν ο κορμός του ανθρώπινου σώματος υστερεί, καμιά αθλητική δραστηριότητα δεν είναι δυνατή.
Ενισχύοντας αυτό το κομμάτι του σώματός μας, μεγιστοποιούμε την δύναμη και ευελιξία όλου του υπόλοιπου.
Συνοπτικά η εξάσκηση του κορμού περιλαμβάνει τα εξής οφέλη:
• Πολλές ομαλότερες σωματικές λειτουργίες, που σημαίνει καλύτερη αθλητική συμπεριφορά.
• Καλύτερες επιδόσεις σε κάθε άθλημα.
• Μείωση της πιθανότητας τραυματισμών
• Καλύτερες και πιο άνετες καθημερινές σωματικές λειτουργίες.
• Μεγαλύτερη ποικιλία ασκήσεων και κινήσεων, κάτι που αποτελεί πρόκληση για το πρόγραμμά μας.
Αυξήστε τη δύναμη του κορμού σας.
Υπάρχουν πολλά είδη εκγύμνασης του κορμού, πολλά προγράμματα που γυμνάζουν τους συγκεκριμένους μυς. Επαγγελματίες προπονητές καταρτίζουν εξειδικευμένα  προγράμματα προκειμένου να βελτιώσουν τις ικανότητες των αθλητών που έχουν αναλάβει. Παρ’όλα αυτά υπάρχουν πολλά προγράμματα για απλούς αθλούμενους που απλώς θέλουν να συμπεριλάβουν ασκήσεις για τον κορμό για να βελτιώσουν την συνολική τους δύναμη και ευεξία.

Οι συγκεκριμένες ασκήσεις είναι πολύ σημαντικές για ανθρώπους κάθε ηλικίας και επίπεδο φυσικής κατάστασης. Όποιος κι αν είναι ο στόχος σας βρείτε έναν τρόπο να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμά σας κάποιες από τις παρακάτω ασκήσεις, ώστε να δείτε μεγάλη διαφορά στην δύναμη, την ευεξία και το πιο σημαντικό, να δείτε τους κοιλιακούς σας, επιτέλους να γυμνάζονται αποτελεσματικά.

ΞΕΦΟΥΣΚΩΣΕ  ΤΟ  ΣΩΣΙΒΙΟ ΣΟΥ
1. Πλάγια γέφυρα στην μπάλα κοιλιακών
Γυμνάζει τους πλάγιους  κοιλιακούς
Α. Με την μπάλα ανάμεσα στα πόδια ακουμπάμε τον αριστερό αγκώνα στο πάτωμα και το δεξί χέρι λυγισμένο στο στήθος.
Β. Σφίγγουμε τους κοιλιακούς και το ελεύθερο δεξί χέρι διαγράφει ένα τόξο μέχρι το δεξί χέρι να τεντώσει δείχνοντας προς το ταβάνι. Προτείνω 3 σετ των 12 επαναλήψεων σε κάθε πλευρά2. Θέση Τ  με αλτήρες.
Γυμνάζει όλο τον κορμό, τους κοιλιακούς και τους πλάγιους.
Α. Το σώμα βρίσκεται σε θέση κάμψης βαστώντας δύο σχετικά ελαφριούς αλτήρες με τις παλάμες να βλέπει η μία την άλλη.
Β. Όπως στη φωτογραφία, το ένα χέρι κρατώντας τον αλτήρα, διαγράφει ένα τόξο με το χέρι να τεντώνει δείχνοντας προς το ταβάνι. Επιστρέφουμε στην αρχική θέση και η επόμενη επανάληψη εκτελείται με το άλλο χέρι.
Προτείνω 3 σετ των 10 με 12 επαναλήψεων για το κάθε χέρι.
3. Ευθεία γέφυρα δύο σημείων.
Γυμνάζει ραχιαίους, κοιλιακούς και πλάγιους.

Α. Το σώμα βρίσκεται σε θέση κάμψης. Τεντώνουμε το δεξί χέρι και αριστερό πόδι ταυτόχρονα.
Β. Κρατιόμαστε σε αυτή τη θέση για 3-5 δευτερόλεπτα, επαναφέρουμε το σώμα στην αρχική θέση και η επανάληψη γίνεται με το αντίθετο χέρι και πόδι.
Προτείνω 3 σετ των 12-15 επαναλήψεων για κάθε πλευρά.4. Πιέσεις ποδιών με την μπάλα κοιλιακών.
Γυμνάζει όλο τον κορμό και τους κοιλιακούς.

Α. Βρισκόμαστε σε θέση κάμψης με τα πόδια πάνω σε μία μπάλα κοιλιακών. Η ίδια άσκηση γίνεται πιο εύκολη αν ακουμπάμε στην μπάλα τα κουτουπιέ μας και πιο δύσκολη αν ακουμπάμε τα δάχτυλα των ποδιών μας. Β. Λυγίζουμε τα γόνατα και κυλάμε την μπάλα προς το στήθος, σφίγγοντας τους κοιλιακούς.
Προτείνω 3 σετ των 12-15 επαναλήψεων.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου