Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Το κρύο, σύμμαχος της υγείας

Οι στατιστικές λένε πως όσοι ζουν σε μέρη με ήπιο κλίμα, σε περιβάλλον προστατευμένο από κακοκαιρίες, αρρωσταίνουν ευκολότερα από κρυολογήματα συγκριτικά με εκείνους που μένουν περισσότερο εκτεθειμένοι σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και σε μεγάλα υψόμετρα....
Τα οφέλη από το κρύο είναι πολλά, αφού όσοι ζουν στις βόρειες χώρες της Ευρώπης, τη Ρωσία ή και τη Βόρεια Αμερική, είναι περισσότερο δραστήριοι και διατηρούνται σε καλύτερη φυσική κατάσταση, ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία. Μεγάλη ζωντάνια και δυναμική διακρίνουμε, επίσης, σε ανθρώπους που ασχολούνται με τα χειμερινά σπορ.

Αρχικά η προσαρμογή στο κρύο είναι «βάρβαρη» και επώδυνη, αλλά τελικά ο οργανισμός συνηθίζει: είναι ενδεικτικό ότι στις σκανδιναβικές χώρες, για παράδειγμα, είναι συνηθισμένο φαινόμενο να σπάνε τον πάγο στη λίμνη ή το ποτάμι για να κάνουν μπάνιο, ενώ και στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί χειμερινοί κολυμβητές που κάνουν τις βουτιές τους και τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα.

Τί πρέπει να κάνετε για να γίνετε φίλοι με το κρύο;

Να μην κοιμάστε σε πολύ ζεστό δωμάτιο. Καλό είναι το παράθυρο του δωματίου να είναι λίγο ανοικτό για να μπαίνει καθαρός αέρας. Αν και αρχικά αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό, εντούτοις όσο περνούν οι ώρες, ο ύπνος γίνεται καλύτερος και περισσότερο ποιοτικός. Επίσης, το πρωί, θα βρίσκεστε σε καλύτερη κατάσταση.

Κάντε αναπνευστικές ασκήσεις το πρωί, μπροστά στο ανοικτό παράθυρο ή στην αυλή, ακόμη και αν κάνει πολύ κρύο.

Προσέξτε το ντύσιμό σας. Στις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα φορέστε καπέλο ή σκουφί και ένα κασκόλ.

Σημαντική είναι και η καλή διατροφή. Πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες, ζάχαρη και λίπη – όσο για το οινόπνευμα και τον καπνό, μειώνουν την αντοχή στο κρύο.

Ωφέλιμη είναι και η άσκηση. Ποδήλατο, ήπιο τρέξιμο, περπάτημα -κυρίως στη φύση- και ενασχόληση με τα χειμερινά σπορ, με τον ανάλογο εξοπλισμό, είναι μερικά σπορ, που έχουν θετικά αποτελέσματα στη "συμμαχία" μας με το κρύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου