Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Τα ελαφρά βάρη οδηγούν σε χτίσιμο μυϊκής μάζας;

Πρόσφατες έρευνες στο National Institute of Health and Nutrition in Tokyo, Japan διεξήχθησαν με σκοπό να ανακαλύψουν αν τα ελαφρά βάρη στη γυμναστική, όταν εκτελούνται σε αργό ρυθμό, μπορούν να αυξήσουν τη μυϊκή μάζα και δύναμη.

Χρησιμοποιήθηκαν αγύμναστοι άντρες οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, από τις οποίες η πρώτη ήταν εκείνη που θα γυμναζόταν με ελαφρά βάρη σε αργό ρυθμό (LIGHT & SLOW – L&S). Η συγκεκριμένη ομάδα εκτελούσε τις ασκήσεις με ρυθμό 3'' ανόδου και 3'' καθόδου χωρίς καμία παύση μεταξύ των επαναλήψεων. Η δεύτερη ομάδα χρησιμοποίησε μεγάλες αντιστάσεις σε γρήγορο ρυθμό (HEAVY & FAST – H&F). Ακολούθησε ένα ρυθμό 1'' στην άνοδο και 1'' στην κάθοδο με 1'' παύση στην κάθε επανάληψη. Η τρίτη ομάδα  ήταν ομάδα ελέγχου και δεν ακολούθησε κανένα πρόγραμμα γυμναστικής.  Κάθε ομάδα ακολούθησε πρόγραμμα 8 επαναλήψεων, δύο φορές την εβδομάδα για 13 εβδομάδες.
Το L&S γκρουπ εμφάνισε πολύ μεγάλα αποτελέσματα με μια αύξηση στην μυϊκή πυκνότητα της τάξης του 6.8% και η δύναμη στη μία και μόνο επανάληψη αυξήθηκε κατά 33%. Το H&F γκρουπ εμφάνισε αύξηση κατά 9.1% και αύξηση δύναμης  κατά 41.2%. Με την πρώτη ματιά καταλαβαίνουμε ότι το δεύτερο γκρουπ εμφάνισε ασύγκριτα αποτελέσματα. Όμως είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε βάθος χρόνου το αποτέλεσμα της πρώτης ομάδας ήταν πολύ καλύτερο. Κι αυτό γιατί η δεύτερη ομάδα (επαναλαμβάνουμε ότι το δείγμα ήταν αγύμναστοι άντρες) σε βάθος μερικών εβδομάδων εμφάνισε τα πρώτα δείγματα υπερπροπόνησης και τραυματισμού. Που σημαίνει ότι σίγουρα η δεύτερη ομάδα εμφανίζει γρήγορα και θεαματικά αποτελέσματα ενώ η πρώτη σε βάθος χρόνου θα αποδειχθεί πιο ωφελιμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου