Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Γλουταμίνη: Φωτίζουμε ακόμα μια άγνωστη πλευρά της

Αν γυμνάζεσαι σκληρά και τα δίνεις όλα κάθε λεπτό, σε κάθε επανάληψη και κάθε σετ τότε περιμένεις να δεις ανάλογα αποτελέσματα. Όπως όλοι, περιμένεις να δεις τα χέρια σου να σκίζονται από χοντρές φλέβες και το αίμα σου να τρέχει σε κάθε σπιθαμή του σώματός σου.

Υπάρχουν σίγουρα πολλά συμπληρώματα  που υπόσχονται αιμάτωση, πρηξίματα κτλ, όμως υπάρχει και ένα συμπλήρωμα, πασίγνωστο για άλλες λειτουργίες του που παίζει και αυτό τον ρόλο.
Η γλουταμίνη, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα στην Ολλανδία έδειξε ότι η γλουταμίνη μετά από μια διαδικασία (θα την εξηγήσουμε στη συνέχεια) αυξάνει δραματικά την κυκλοφορία του αίματος και οδηγεί σε έξαρση της φλεβικότητας. Η έρευνα λοιπόν έδειξε ότι η γλουταμίνη είναι ουσιαστικά πρόδρομος της ορνιθίνης, η οποία μετατρέπεται σε κιτρουλίνη. Η κιτρουλίνη αργότερα μετατρέπεται σε αργινίνη. Η αργινίνη ως γνωστόν ανεβάζει το νιτρικό οξύ στο σώμα κάτι που αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στους μυς.
Η έρευνα λοιπόν απέδειξε ότι η γλουταμίνη παίζει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα γνωστό. Όχι μόνο αυξάνει το ρυθμό πρωτεϊνοσύνθεσης, μειώνει το χρόνο της αποθεραπείας και αναστέλλει τον μυϊκό καταβολισμό αλλά αυξάνει το μυϊκό πρήξιμο και την εμφάνιση των φλεβών στους μυς.
Συμπέρασμα: Μην ξεχνάτε την γλουταμίνη στο καθημερινό σας πρόγραμμα.
Source: (Van de Poll, M.C.G. et al. (2007). Interorgan amino acid exchange in humans: consequences for arginine and citrulline metabolism. American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 85, No. 1, 167-172)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου